1 post
 • images/deelname/Poëzie.jpg
  Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer dan de som der delen.
  Toen hem gevraagd werd een definitie van poëzie te geven, zei de dichter Robert Frost: "Poetry is the kind of thing poets write." - Poëzie is wat dichters schrijven .
  1085 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 30-04-2021

Hits: 226

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Zeker weten

Aangepast: 30-04-2021
Ik weet nog dat ik alles zeker wist
Mijn waarheid voelde als in steen gegoten
Maar niet het soort waar ik mij aan kon stoten
Niet iets waar je ook af en toe naar gist
 
Ik weet nog dat er niet iets was als grijs
De hemel helder zonder twijfelwolken
Ik dogma's zonder moeite kon vertolken
Mijn waarheid wet en geen ontdekkingsreis
 
Alles wat ik wist, ben ik vergeten
Of is gehuld in aarzelende mist
Hoeveel ik ook vergeet, ik weet steeds meer
 
Misschien wil ik niet alles zeker weten
De dingen die ik vroeger zo goed wist
Hoe meer 'k ervan laat gaan, hoe meer ik leer
 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

02.05.21
Feedback:
Mooie tekst, knap gegoten in het rijmschema
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
01.05.21
Feedback:
Prachtig. "Mijn waarheid wet en geen ontdekkingsreis" Volkomen in het ritme. Best wettisch eigenlijk toch ;) Hier had het ook best los mogen gaan (van mij dan)
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Romy Bezemer 02.05.21
  Dank je wel. :) De zin direct daarna is trocheïsch in een verder volkomen jambisch gedicht. Daar zit de antimetrie.
  • Romy Bezemer 03.05.21
   @ Mijn carrière switch is geforceerd door een grote verandering van meer persoonlijke aard (echtscheiding). Opgeleid als vertaler heb ik jarenlang een vertaalbureau gehad, maar ik ben destijds helemaal gestopt met werken toen ik moeder werd om me daaraan te wijden. Ik had in deze situatie meer vastigheid nodig, dan een leven als zzp'r kon bieden. Al ben (en hoef) ik nog niet aan het werk, pakt het met de opleiding fantastisch uit. Het geeft mij zoveel energie en plezier. Het gedicht gaat echter meer over de gevolgen van alles wat gebeurd is voor mijn 'wereldbeeld' , zekerheden, dingen en waarheden waar ik op vertrouwde... Al gaat het natuurlijk uiteindelijk over wat elke individuele lezer erin leest.
  • Romy Bezemer 02.05.21
   @ Jambe is een herhaalde versvoet van onbeklemtoond-beklemtoond en trochee precies andersom.
  • Romy Bezemer 02.05.21
   @ Dit is ook pas mijn tweede hoor. Meestal schrijf ik wel metrisch, maar niet zo strak in een vaste vorm. Ben mezelf een beetje aan het uitdagen om verschillende dingen te proberen, mede door de module poëzieanalyse die ik net heb gehad aan de opleiding tot docent Nederlands.
30.04.21
Feedback:
Een origineel thema. Heb het graag gelezen. Aan het eind mis ik een beetje het ritme, alsof je gedicht stopt en je overschakelt naar een simpele vaststelling (laatste regel). M.i. brokkelt hierdoor de zeggingskracht wat af. Jammer. De laatste regel lees ik als: 'Hoe meer 'k ervan...' ,dus ik ipv het, dan blijf je bij jezelf, niet?
Alleszins inspirerend!
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Romy Bezemer 30.04.21
  Ik begreep je laatste opmerking even niet, maar zag toen dat er toch nog een typefout in is geslopen. De 't moest natuurlijk inderdaad 'k zijn. Bedankt voor je oplettendheid! Wat het ritme betreft: Het gedicht is tot het einde toe volledig en consequent metrisch (jambe), met de enige antimetrie in de eerste zin van het eerste terzet, waar ook de volta ligt. Omdat het een sonnet is, verandert het rijmschema in de laatste twee strofen. Misschien is dat wat je voelt. Dank je wel voor je mooie commentaar!
  • Hans Van Battel 30.04.21
   Nu zie ik het, bedankt! Op één of andere manier moet ik me toch aha dwingen om er het ritme van aan te voelen...

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Ik droom je
493
Lezen?
Niet té braaf
358
Lezen?
Trauma
330
Lezen?