1 post
 • images/deelname/Poëzie.jpg
  Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer dan de som der delen.
  Toen hem gevraagd werd een definitie van poëzie te geven, zei de dichter Robert Frost: "Poetry is the kind of thing poets write." - Poëzie is wat dichters schrijven .
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  1084 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 29-11-2020

Hits: 265

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Vogels

Aangepast: 08-12-2020
In de tuin bij ons huis
kwettert het, tettert het,
zingt het, swingt het
van de mussen en de mezen
die van hot naar her sjezen.
Wat een kansen om te schranzen!

Want mijn vader, da's bewezen,
is gek van mussen en van mezen.
Ook van de vink en van de merel
wordt hij week, deze kerel,
zodat hij ieder vrij moment
in de tuin vol sentiment
staat te tekenen en te meten,
te zagen, verven, zweten
te timmeren tot hij glanzend blij
roept: ‘Er is weer een huisje bij!’

En dat stopt hij dan vol zaden,
pinda’s, pitten, vet en maden.
Hij roept mijn moeder, heel voldaan:
‘Kijk ‘ns, schat, voor jóu gedaan!’
 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

02.12.20
Feedback:
Inhoudelijk heel mooi. Wat het ritme betreft ben ik het wel met Lieven eens dat het ritme niet overal lekker loopt.
Show more
29.11.20
Feedback:
Je hebt goede ideeën voor je poëzie, Elka. Maar al eerder is me opgevallen dat het ritme wel eens wil stokken in je verzen. Misschien biedt het luidop lezen een goede controle daarop.
Show more
 • Elka Le Mair 29.11.20
  Ik lees het hardop. Mijn man zegt me vaak dat als ik het hardop voorlees, het klopt als een bus. Ik kan er denk ik weinig aan doen dat ik de klemtoon o.i.d. blijkbaar anders leg dan de meesten. Voor mij klinkt het als 'verminking' als ik het zou veranderen. Maar kun je me vertellen waar in dit versje het niet loopt volgens jou?
  • Elka Le Mair 29.11.20
   @lievenaugust Ik waardeer je uitgebreide feedback hoor, weet dat. En ik wil echt graag bijleren, maar ook 'snappen'. En dat het voor mij ook goed voelt. Wat me verwart, is dat ik ook in een andere groep zit, waar ik doorgaans te horen krijg dat mijn 'ritmes' zo mooi zijn. Dus tja, dat maakt het voor mij niet gemakkelijker. Maar ik ga jouw feedback rustig tot me nemen en wie weet! Bedankt, in ieder geval!
  • Lieven Vandekerckhove 29.11.20
   Zou een Nederlandse stem anders voorlezen dan een Vlaamse? Dat is niet uitgesloten, we zouden de proef op de som moeten doen. :) Ik hou van je teksten, Elka, ze zijn origineel en stralen doorgaans optimisme uit. Maar los van de inhoud is er ook de vorm, en ik heb wel eens het gevoelen dat de kadans niet altijd vlot. Nu kan een auteur daar zelf minder of méér belang aan hechten, dat is zijn of haar vrije keuze, en die respecteer ik. Alleens is het zo, dat ik zelf graag meedans als ik een gedicht lees.
   Een voorbeeldje? Neem de regels 4 en 5:
   van de mussen en de mezen
   die van hot naar her sjezen.
   Als het koppelteken staat voor een niet beklemtoonde lettergreep, en de letter u voor de klemtoon, dan ziet het ritme er zo uit:
   uu-uuu-u
   uu-uu(.)-u
   Net voor de tweede klemtoon in het tweede vers ontbreekt voor mijn oor een niet beklemtoonde lettergreep. Maar ik herhaal: voor MIJN oor.
   Mocht ik je niet zo graag lezen, Elka, dan nam ik de moeite niet om hier zo toe te lichten wat ik bedoel.
   Tot slot: doe wel en zie niet om.
  • Elka Le Mair 29.11.20
   Aangepast. Beter zo?
29.11.20
Feedback:
Je voelt hem alweer aankomen: bezeten en mezen rijmen niet, en daar val ik dan weer over. Suggestie:
Mijn vader is, dat is bewezen
Bezeten van mussen en mezen.

Bezeten van kun je eventueel dan nog vervangen door:knettergek op oid
Show more
 • Lieven Vandekerckhove 29.11.20
  En dit, Annemarie?:
  Mijn vader is, dat is bewezen,
  Bezeten
  Van mussen en van mezen.

  :)
 • Elka Le Mair 29.11.20
  Ik voel 'm alweer ... Nou ja, nu je het zegt, ja. Maar ik ben niet per se bezig met de regels. Ik maak iets en voel dan of het voor mij leuk of mooi of wat dan ook overkomt. Daar houden jullie niet van, kennelijk.
  • Annemarie Steenbergen 30.11.20
   @e_k_le_mair Ik vind hem zeker beter zo!
  • Lieven Vandekerckhove 29.11.20
   Dat je spontaan schrijft, en eventueel hier en daar wat bijschaaft tot je je tekst leuk vindt, daar is toch niets mis mee, Elka! Doen we dat niet allemaal in mindere of meerdere mate? Wat mij betreft, kan je niet stellen dat ik daar niet van houd, en ik ga ervan uit dat dat ook voor Annemarie geldt.
  • Elka Le Mair 29.11.20
   Aangepast. Beter zo?

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Sprookjes
Fabelhaft
541
Lezen?
Merijn
446
Lezen?
Taboe
361
Lezen?