Bastiaan Volt

Bevrijding

© Bastiaan Volt op 27.11.2022.

Een lantaarn ophoudend staat ze bovenaan de klif, toeziend hoe het schip waarvan enkel nog een lichtje is te zien opgaat in de immense duisternis die zee en lucht tot één geheel maakt, in de ijdele hoop dat de zeevaarders haar lampje zien en weten dat ze niet alleen zijn tijdens deze stormachtige nacht, het wapperen van haar rode jurk, huilen van de wind en geraas van de zee overstemmen haar stem, alleen de wind vangt haar beste wensen nu nog op. Oh, wonderlijke nacht, die de pijn verzacht en de wereld tot een stilstand bracht, door welk lot worden de zeevaarders opgewacht, daar aan de overkant van de oceaan?

 

Leegte bracht bevrijding met zich mee
Maar er branden vuren langs de kusten
waarop hoop en oriëntatie van zeevaarders berusten
En leegte bracht bevrijding met zich mee
De zeevaarders zijn dankbaar dat het land niet langer wordt verlicht
En ze niet meer kunnen zien wat het kwaad zoal heeft aangericht
rijkelijk stroomt bloed
De wereld als theater waarin een oorlog woedt
Verandering, buiten ons vermogen
We vluchten en sluiten onze ogen

Mensenmassa's, nihilistisch of verbitterd of verblind door al wat glittert
De fonkeling in de vermaakte ogen van een sadist
Alles wordt uit ons bestaan gewist
Want leegte brengt bevrijding met zich mee

Al die pijn, kan het baten?
Al die pijn, keer het tij
Gaandeweg leert het mij
Leegte bracht bevrijding met zich mee
Er branden vuren langs de kusten
waarop hoop en orientatie van zeevaarders berusten
En leegte bracht bevrijding met zich mee

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 84
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ben Dekkers: De zoektocht van Durantes

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.