Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Andere taal

Ik zie je staan, je mond beweegt,
maar jouw taal versta ik niet.
Je schokgebaren, je grimas,
de hand die langs je ogen veegt,

beroeren me, maar ongehoord
twijfel ik aan mijn bestaan.
Ik ben jou al zolang ontgaan
en voel me in de kiem gesmoord.

Een aarzelend reiken, maar mijn hand
weet dat je me niet meer ziet.
Je blik gaat dwars door me heen.

Ik ben je kwijt, ik ben alleen,
en alles in mij zeurt en brandt
omdat ook jij me weer verliet.
© Elka Le Mair op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
09.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het gedicht heeft iets heel moois, iets geheimzinnigs over zich. Maar ik vind ook dat er te veel onbegrijpelijk is. Over wie gaat het? De "ik" persoon heeft het over iemand anders, maar twijfelt dan ineens aan haar eigen bestaan, dat komt op mij wat vreemd over. En dan het rijmschema. In het eerste couplet rijmen regel 1 en 4 op elkaar, in het tweede ook 1 en 4 maar 2 en 3 rijmen ook, en de laatste twee coupletten hebben een nog interessanter rijmschema: a b c - c a b. Daardoor wordt het voor mij wat rommelig.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Janneke De Leeuw van Weenen 09.11.20
  Ik zie trouwens hoe grappig ik ben. Dit gedicht heb je per ongeluk twee keer geplaatst en de eeste keer heb ik je vijf sterren gegeven :) Je hoeft het natuurlijk ook niet met me eens te zijn, maar ik hoop dat ik je wat kan helpen.
  • Janneke de Leeuw van Weenen 10.11.20
   @Elka Le Mair Hoi Elka!
   Bedankt voor je reactie! Natuurlijk kan ik hier wat mee, maar belangrijker is dat jij je eigen weg vindt in de schrijven en dichten. Uit je gedichten blijkt dat je veel hebt meegemaakt, dat maakt ze ook zo mooi. Er zitten veel gevoelens en emoties in verwerkt die ongetwijfeld ook andere mensen raken. Het is dan ook echt niet zo dat er niks bij bij over zou komen, want dan zou ik niet eens reageren. Ik denk dat je heel mooi dicht, maar dat je ook nog meer kan leren (net als ik zelf trouwens). Wat ik probeer aan te geven zijn twee dingen, het ene is de inhoud, het andere het rijm (of niet rijm) schema. Wat de inhoud betreft hoeft niet alles duidelijk te zijn, maar het moet mijn inziens wel met elkaar kloppen. Ook als ik niet weet wie ik en jij zijn, vind ik het wat verwarrend als zoals hierboven de ik persoon aan haar eigen bestaan twijfelt als ze de jij ziet. Natuurlijk kan dat, maar dan verwacht ik nog een zinnetje dat wat duidelijker maakt waarom dat zo is. Qua gevoel vind het het gedicht prachtig (vandaar heb ik waarschijnlijk de eerste keer ook 5 sterren gegeven), qua logica minder. Er is natuurlijk niks mis mee om alleen over gevoelens te dichten, maar je bereikt misschien wat meer mensen als je die gevoelens nog beter weet te verwoorden.
   Over het rijmschema: Gedichten hoeven tegenwoordig inderdaad niet te rijmen. Wat mij verward, is dat ze vaak half rijmen en dan ook niet consequent. Dat is waar ik op reageer. Ik zou een keuze maken. Of helemaal niet rijmen, of bijvoorbeeld altijd de eerste en vierde regel laten rijmen. Ook als ze niet rijmen, moet het wel mooi klinken. Daar is het tellen van de lettergrepen voor. Het stoort een gedicht als de ene regel veel langer of korter is dan de andere.
   Ik hoop dat je hier wat mee kunt Elka! Ga vooral door met dichten! Groetjes, Janneke
  • Elka Le Mair 10.11.20
   @Elka Le Mair Overigens stond dit gedicht er ineens 2 keer. Ik heb niet het gevoel dat ik dat gedaan heb (maar zou kunnen, je weet maar nooit. Ik heb het geprobeerd te verwijderen, maar dat lukt me dan weer niet.
  • Elka Le Mair 10.11.20
   Hallo Janneke, allereerst bedankt voor je feedback. Volgens mij vond je een ander gedicht ook onduidelijk, vannacht dacht ik daarover na. Ik ben ook lid van een andere schrijfgroep, waar ik, buiten allemaal andere opmerkingen, ook te horen krijg dat ik niet altijd zo star aan 'rijmen' volgens regels vast zou hoeven houden. Sindsdien ben ik daar losser in geworden, maar krijg nu deze opmerking. Ik vind het prima, maar begrijp nu niet zo goed meer waar ik goed aan doe. Ook begrijp ik niet de opmerking, die ik af en toe krijg, niet alleen van jou, over lettergrepen tellen. Ik doe dat op gevoel en wanneer het voor mij klinkt en soms doe ik concessies, omdat het naar mijn idee toch belangrijker is dat ik dat ik, wat ik wil overbrengen, overbreng (voor mijn gevoel dan) en dat het ritmisch dan maar wat minder loopt.
   Daarnaast zie ik vaak gedichten van 'erkende' dichters, die ook niet kloppen, maar daar hoor ik dan nooit iets over. Dit brengt me in de war. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima dat je je feedback geeft, fijn zelfs, maar in dit geval denk ik: Ik krijg wisselende signalen, wat is nou goed?
   Over de inhoud: volgens mij had je bij een ander gedicht (weet ik niet meer zeker of jij dat was) ook dat je de inhoud vaag vond. Ik heb begrepen, in mijn leerproces, dat ik de dingen juist liefst niet expliciet vermeld, omdat er voor de lezer ruimte moet zijn zijn/haar eigen interpretatie erop los te laten. Dat probeer ik dus. Daarbij ga ik diep van binnen voelen wat er bij mij speelt en probeer ik dat in een gedicht te vervatten. Ik heb nogal een traject achter de rug, de laatste jaren, zoals een depressie, maar nog veel meer, wat misschien ook niet altijd bij een ander overkomt. Dat kan, dan is dat gedicht niet voor jou, neem ik aan. Kun je hier wat mee?