Loading...
 • Voor schrijvers door schrijvers

  Voor schrijvers door schrijvers

 • Voorjaar bij Schrijverspunt

  Op naar de zomer

 • Schrijfwedstrijd

  Verhalenwedstrijd ´Onder de boom´

  Meedoen van: 15 mei t/m 31 juli 2019

Nieuwtjes en tweets op Schrijverspunt

‘Elitepauper’ beste Voetbalboek van 2018

elitepauperElitepauper is verkozen tot hét Voetbalboek van 2018 door lezers en volgers van Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur. De debuutroman van schrijver Freek van Kraaikamp bleef nummer 2, Kampioenen ’14-’18 van het kwartet schrijvers Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot, nipt voor. Op de derde plaats van de verkiezing eindigde De F is van Feyenoord van Jan Oudenaarden en Paul Groenendijk, de eerste voetbalencyclopedie van een Nederlandse voetbalclub.

Het hoofdpersonage in Elitepauper lijdt een dubbelleven: doordeweeks verricht hij saaie ’taakjes’ op kantoor, in het weekend is hij fanatiek voetbalsupporter en beleeft hij heftige dingen op de tribune van zijn club en buiten de stadions. Van Kraaikamp, zelf jarenlang volger van HFC Haarlem, heeft in het boek een voor veel lezers herkenbaar beeld geschetst. De schrijver was na de overhandiging van de Staantribune Cup met de Grote Oren sprakeloos. “Dit moet ik even laten bezinken. Ik was – en ben nog steeds – voor Haarlem. Wij wonnen nooit wat.”

 

Staantribune organiseerde de succesvolle verkiezing voor de derde keer. Twee jaar geleden won De Kist, het levensverhaal van oud-trainer Simon Kistemaker, van schrijver Yoeri van den Busken en vorig jaar viel de eer te beurt aan Royston, de biografie van Royston Drenthe, van Hugo Verkley. Bijna elfduizend mensen brachten dit jaar hun stem uit op een van de vijftien genomineerde titels. Niet eerder was de verkiezing zó spannend als dit keer, want de nummers vier en vijf, respectievelijk De val van Oranje van Pieter Zwart en Nouri van Henk Spaan, vielen net buiten de podiumplaatsen.

Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës: “Met deze prijs willen wij, als bewakers van de Nederlandse voetbalcultuur, het voetbalboek in het zonnetje zetten. Niet alleen de bekende bestsellers, maar ook boeken over cultvoetballers, minder populaire clubs of over supporterscultuur. Wij hopen dat voetballiefhebbers die normaal niet zo van lezen houden, worden gestimuleerd om eens vaker een boek te pakken.”

Bron: https://staantribune.nl/elitepauper-beste-voetbalboek-van-2018/?fbclid=IwAR2pwNkqDPTsIReejb9nequX8d5vxs4sZFo0IUB0HoW8Awrf4ja8QJr2bwU

Dit artikel delen?
 • Hits: 112