Voor schrijvers, door schrijvers

Nieuwsklank

Vrijwel dagelijks worden we geraakt door een nieuwsfeit. In deze rubriek geven we de gelegenheid om een inhoudelijke, creatieve, emotionele of aanvullende reactie te geven als reactie op een actueel nieuwsgebeuren. Het ventileren van een mening is niet het doel maar het geven van een beknopt, lezenswaardig en spitsvondig commentaar.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 3

Luc Schuitens visie voor een groener Brussel

Met Vivaldi krijgen de ‘groenen’ voor het eerst sinds twintig jaar terug een plek in de Belgische regering. Misschien kunnen ze voor de vergroening van onze hoofdstad hun licht opsteken bij Luc Schuiten. Zijn unieke toekomstvisie integreert natuur en bouwkunst tot één organisch geheel. Hij verwerkt bomen en natuur mee in artistiek verantwoorde bouwontwerpen.

Op de site https://vegetalcity.net vindt u een aantal ontwerpen in de rubriek “cités archiborescentes”. Stel u bijvoorbeeld populieren voor te midden van de drukste rijvakken van de Wetstraat, of een klein waterstroompje in een winkelstraat. Luc eerste huizen nemen de kruin en takken van een boom als basis voor de uitbouw van een woonruimte. Hij beperkt zich trouwens niet tot de bouwkunst, maar realiseerde enkele decennia voor Elon Musk al verdienstelijke modellen voor elektrisch aangestuurde wagens.

Lucs ontwerpen doen vaak een beetje Art-Nouveau-achtig aan. Diverse fijne houten ornamenten zoals een houten kijkgaatje in de vorm van een hartje, zouden zo een eeuw geleden door een Art Nouveaukunstenaar kunnen vervaardigd zijn. Vermeldenswaardig zijn ook Lucs kunstige, veelhoekig geslepen ramen: net grote diamanten, maar wel zo vervaardigd dat ze optimaal zonne-energie opnemen. Leuk detail is dat Lucs broer François zelfs een handje hielp om Horta's eerste huis Maison Autrique van de sloop te redden.

Dus waarom - een eeuw na Horta - niet opnieuw kansen bieden aan een Belgische architect voor de vergroening van onze hoofdstad? Inspiratie te over, eens de nieuwe regering uit de startblokken schiet.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Petra Thijs
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 57
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Luc Schuitens visie voor een groener Brussel"

Geschreven door Petra Thijs . Geplaatst in Nieuwsklank.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
05.10.20
Feedback:
Ik weet niet hoe groen Brussel ia, maar meer groen is altijd goed .
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!