Personages

SCHRIJFACTIVITEIT: MIJN STAD

Mijn stad is de stad waar je geboren bent, geleefd hebt, verliefd op bent, de mooiste herinneringen aan hebt, etc. Beschrijf in maximaal 750 woorden je gevoelens voor jouw stad of dorp. Proza en poëzie zijn toegestaan. Geef wel aan om welke stad of dorp het gaat.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Zwollenaar geboren A'dam

Publicatie: | Kars Bakker

Amsterdam is de stad waar ik geboren ben, alleen omdat mijn moeder haar opleiding daar volgde en destijds in het VU-ziekenhuis beviel. Ik werd ingeschreven in de hoofdstad, iets wat ik nog steeds enigszins betreur! Ik moet vanzelfsprekend altijd Amsterdam invullen als er naar mijn geboortestad wordt gevraagd. Op mijn ID-kaart en rijbewijs staat ook dat ik in Amsterdam geboren ben. Ik heb niets tegen Amsterdam, maar heb geen enkele affiniteit met deze stad, waar meer toeristen lijken te zijn dan bewoners.
Ik ben opgegroeid in Zwolle, de stad die mijn hart gestolen heeft. De stad, waar ik de mooiste mensen heb leren kennen. Waar mijn huis staat waar ik nu al 24 jaar met veel plezier leef met mijn vrouw en mijn twee dochters.
De stad van de IJssel, de Peperbus, de Sassenpoort en het Dominicanenklooster, waar nog echte monniken wonen. De stad van de party’s, met zijn vele buitenevenementen, waar mensen van heinde en verre komen feesten. Het stratenfestival, de bruisende binnenstad met al zijn gezellige terrasjes en restaurantjes, kermissen, de Wezenlandenpark festivals en natuurlijk de Wijthmenerplas, in het speciaal het terrein rondom de plas, waar de echte knalfeesten worden gegeven!
Het is ook de stad die een echte studentenstad aan het geworden is, met zijn Windesheim colleges, de overvolle bussen, fietsende studenten en de vele woningen die opgekocht worden door makelaars om vervolgens opgesplitst te worden tot studentenwoningen, waar ineens vier tot vijf studenten een kamer kunnen betrekken, waardoor er een woningnood ontstaat voor de ‘gewone’ Zwolse burger. En dit lapmiddel verschaft nog niet eens de benodigde woonruimte  die nodig is voor alle studenten die hun lessen aan de Zwolse hogescholen volgen.
Zwolle staat helaas ook bekend om zijn vele drugsgebruikers en dan in het speciaal de zeer verslavende drugs 3MMC, die menig leven verwoest. Mensen die deze drugs gebruiken laten hun leven aan zich voorbij gaan, het is moeilijk van deze drugs af te kicken. Het is op elke hoek van de straat te koop, of je belt de lokale dealer en de 3MMC wordt minimaal zo snel geleverd als een maaltijd van Thuisbezorgd.
Het geweld is ook niet meer weg te denken uit Zwolle met de schietpartijen, moorden, handgranaten, mishandelingen, wiethokken, harddrugs en afpersingen. Een stad die harder en harder wordt door zijn gunstige ligging als doorvoerstad voor wapens, drugs en de benodigde grondstoffen voor het maken van drugs. Vanuit Zwolle kun je makkelijk richting West-Europa, maar ook richting de Randstad. Hierdoor vestigt zich steeds meer georganiseerde misdaad in Zwolle, om vanuit het gunstig gelegen Zwolle hun duistere zaakjes te regelen.
Dit is in Amsterdam niet veel anders en komt het daar ook op grote schaal voor, maar dat was Amsterdam! Daar hoorde het allemaal te gebeuren. Maar het is in rap tempo deze kant opgekomen. Dit was natuurlijk een kwestie van tijd. Overal waar makkelijk geld verdiend kan worden, duiken ook de criminelen op …
Naast deze treurige berichten heeft Zwolle de groenste stad van Nederland en in 2017 zelfs de groenste stad van Europa! Dat is niet een dingetje waar je zo overheen stapt. Het ultramoderne station, die na een enorme renovatie mikt op de nominatie om het groenste station van Nederland te zijn.
Recreanten kunnen hier ook goed vertoeven. Zwolle heeft vele wandel- en fietsroutes in en rondom Zwolle. Met routes door beschermde gebieden, langs de prachtige IJssel, door het mooie bos ‘het Engelse werk’ of langs de Vecht, de Agnietenplas met zijn bos en camping, de Wijthmenerplas, de wijde Aa, de Berkummerkolk, het Westerveldse bos, die boven op de oude vuilnisbult is gevestigd met een prachtig uitzicht over Westerveldse kolk en dan nog de Milligerplas ... Ik kan zo nog vele locaties benoemen, maar ik denk dat u zelf eens moet komen kijken dat Zwolle meer is dan alleen de hoofdstad van Overijssel.
U bent meer dan welkom!

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
24.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Vlot geschreven. Een hartelijk einde ;)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.