Louisa Weijenbergh

Wel ff serieus nouw

© Louisa Weijenbergh op 09.12.2021.

Jatogniedann!
Heel ff dan, omdat 't ken: Da'k nie eerder in platte, (lees: grove) taal heb geouwehoerd te over wa'k voelt als ik aan míjn stadje, Rottehdam, denkt. Toch gaat ik 't nou ook eens een koe in z'n reet kijken (lees: het van een andere kant belichten)
 
Hét bombardement
 
Rotterdam, waar Coolsingel slechts een benaming is voor de singel, of gracht, die er ooit lag. Zoals bekend is het modern stadscentrum het resultaat van de wederopbouw. Tegenwoordig is de singel vervangen door tramrails. Natuurlijk ligt hét bombardement hieraan ten grondslag.
 
Mijn opa die, met tranen in zijn ogen, vertelde over die bewuste dag. Hij had een buurvrouw zien lopen, zonder man of kinderen. Ze droeg een vogelkooi. Vanaf dat moment haar nog enig overgebleven bezit.
 
Natuurlijk had mijn opa de meest gruwelijke dingen moeten aanschouwen. Natuurlijk kon hij dit onmogelijk met zijn zevenjarige kleindochter delen. Maar díe emotie, bij mijn eeuwig optimistische lievelingsopa zal ik nooit vergeten.
 
Feyenoord
 
Toen ik een andere bewuste ochtend op school aankwam was deze in rep en roer. Er waren rellen geweest in de stad door hooligans, de dag daarvoor, en alle ramen van de school waren hierbij gesneuveld. Plaatselijke ondernemers waren beroofd van hun zakelijke inventaris en één van mijn klasgenootjes bood mij Nike Air Max aan voor een "prikkie". Hoe haalde hij het in zijn hoofd, denk ik nu.
 
Maar ook het kampioensfeest na de winst van de UEFA-cup -eindelijk, na al die jaren- die door de dood van Pim Fortuyn geen doorgang vond. Vijftien jaar later pas, konden we het eerstvolgende feestje vieren; 't landskampioenschap op de Coolsingel. Docenten op de school van de kinderen die zich "ziek" hadden gemeld en een spijbelpercentage onder leerlingen van ruim veertig procent! Het was die dag zó druk in de stad dat ik nog niet eens een glimp van het stadhúis heb kunnen opvangen. Een dag om nooit te vergeten.
 
Het stadje van
 
Rapper Lange Frans beschrijft in "Het land van" mijn gevoel over Rotterdam.
'Kom uit het land met de meeste culturen per vierkante meter
Maar men is bang om bij de buren te gaan eten
Het land waar prostitutie en blowen
mag
Het land van sinterklaas en koninginnedag Dit is het land waar ik verloren heb, bedrogen ben
Kom uit het land waar ik geboren en getogen ben'
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
08-01-2024

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering, in cijfers, te geven. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    17.12.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Ha, ik had het dus goed met Rotterdam! Leuk dat je nu echt over je stad schrijft en hoe je die beleeft.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    09.12.21
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Drie kleine correcties, Louisa, vanuit Amsterdam nog wel.
    De naam Feijenoord werd in 1974 vervangen door Feyenoord, dit i.v.m. de internationale clubcontacten. Het stadion, in de volksmond De Kuip genoemd, bleef officieel wel Stadion Feijenoord heten.
    Het kampioensfeest was geen 10 jaar maar 15 jaar na het behalen van de UEFA-cup, In 2017 dus.
    Pim Fortuin - Pim Fortuyn.

    Feyenoord doet het trouwens bijzonder leuk dit seizoen. Wie weet in 2022 weer een feestje op de Coolsingel (zonder rellen, als het even kan).

    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

    Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
    Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
  • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!