Personages

SCHRIJFACTIVITEIT: MIJN STAD

Mijn stad is de stad waar je geboren bent, geleefd hebt, verliefd op bent, de mooiste herinneringen aan hebt, etc. Beschrijf in maximaal 750 woorden je gevoelens voor jouw stad of dorp. Proza en poëzie zijn toegestaan. Geef wel aan om welke stad of dorp het gaat.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Wel ff serieus nouw

Publicatie: | Louisa Weijenbergh
Jatogniedann!
Heel ff dan, omdat 't ken: Da'k nie eerder in platte, (lees: grove) taal heb geouwehoerd te over wa'k voelt als ik aan míjn stadje, Rottehdam, denkt. Toch gaat ik 't nou ook eens een koe in z'n reet kijken (lees: het van een andere kant belichten)
 
Hét bombardement
 
Rotterdam, waar Coolsingel slechts een benaming is voor de singel, of gracht, die er ooit lag. Zoals bekend is het modern stadscentrum het resultaat van de wederopbouw. Tegenwoordig is de singel vervangen door tramrails. Natuurlijk ligt hét bombardement hieraan ten grondslag.
 
Mijn opa die, met tranen in zijn ogen, vertelde over die bewuste dag. Hij had een buurvrouw zien lopen, zonder man of kinderen. Ze droeg een vogelkooi. Vanaf dat moment haar nog enig overgebleven bezit.
 
Natuurlijk had mijn opa de meest gruwelijke dingen moeten aanschouwen. Natuurlijk kon hij dit onmogelijk met zijn zevenjarige kleindochter delen. Maar díe emotie, bij mijn eeuwig optimistische lievelingsopa zal ik nooit vergeten.
 
Feyenoord
 
Toen ik een andere bewuste ochtend op school aankwam was deze in rep en roer. Er waren rellen geweest in de stad door hooligans, de dag daarvoor, en alle ramen van de school waren hierbij gesneuveld. Plaatselijke ondernemers waren beroofd van hun zakelijke inventaris en één van mijn klasgenootjes bood mij Nike Air Max aan voor een "prikkie". Hoe haalde hij het in zijn hoofd, denk ik nu.
 
Maar ook het kampioensfeest na de winst van de UEFA-cup -eindelijk, na al die jaren- die door de dood van Pim Fortuyn geen doorgang vond. Vijftien jaar later pas, konden we het eerstvolgende feestje vieren; 't landskampioenschap op de Coolsingel. Docenten op de school van de kinderen die zich "ziek" hadden gemeld en een spijbelpercentage onder leerlingen van ruim veertig procent! Het was die dag zó druk in de stad dat ik nog niet eens een glimp van het stadhúis heb kunnen opvangen. Een dag om nooit te vergeten.
 
Het stadje van
 
Rapper Lange Frans beschrijft in "Het land van" mijn gevoel over Rotterdam.
'Kom uit het land met de meeste culturen per vierkante meter
Maar men is bang om bij de buren te gaan eten
Het land waar prostitutie en blowen
mag
Het land van sinterklaas en koninginnedag Dit is het land waar ik verloren heb, bedrogen ben
Kom uit het land waar ik geboren en getogen ben'

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
17.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ha, ik had het dus goed met Rotterdam! Leuk dat je nu echt over je stad schrijft en hoe je die beleeft.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
09.12.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Drie kleine correcties, Louisa, vanuit Amsterdam nog wel.
De naam Feijenoord werd in 1974 vervangen door Feyenoord, dit i.v.m. de internationale clubcontacten. Het stadion, in de volksmond De Kuip genoemd, bleef officieel wel Stadion Feijenoord heten.
Het kampioensfeest was geen 10 jaar maar 15 jaar na het behalen van de UEFA-cup, In 2017 dus.
Pim Fortuin - Pim Fortuyn.

Feyenoord doet het trouwens bijzonder leuk dit seizoen. Wie weet in 2022 weer een feestje op de Coolsingel (zonder rellen, als het even kan).

Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.