Personages

SCHRIJFACTIVITEIT: MIJN STAD

Mijn stad is de stad waar je geboren bent, geleefd hebt, verliefd op bent, de mooiste herinneringen aan hebt, etc. Beschrijf in maximaal 750 woorden je gevoelens voor jouw stad of dorp. Proza en poëzie zijn toegestaan. Geef wel aan om welke stad of dorp het gaat.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Vive - Morte

Publicatie: | Jo Thaleia

Liefde heeft me naar deze stad verleid. Mijn partner is honkvast, het werd me snel duidelijk dat ik naar zijn geboorteplaats moest verhuizen. Ik ontsproot in een boerengat en wou daar tevens graag weg. Ik kende zijn stad, mijn bomma woonde er. Als kind mochten, mijn zus en ik naar haar toe fietsen. Gauw ontdekten we de bonte winkelstraten en het pittoreske marktplein met de stadsbibliotheek. Dan zet je grote ogen op, als je vantussen het riet met aftandse spullen komt. 

De fietsroute erheen kende voor ons geen geheimen. We wisten exact hoeveel seconden we onze adem moesten beteugelen om voorbij de stinkende industriezone te trappen en begrepen hardleers waar het veiliger was achter elkaar te rijden. We waren jong en hadden veel, wilde plannen. 

Enkele jaren later vielen de uitgaansmogelijkheden ons op. De stad trok als een magneet aan ons stalen ros. Al het geld dat we verdienden met weekend- en vakantiewerk, werd in deze stad gespendeerd. We konden de modetrends volgen en leerden mosselen eten op vier verschillende wijzen. De witte wijn dronken we toch liever zo. We parkeerden ons dorpsimago voorgoed achter de kerk, de stad gaf ons een kick die ons schaterlachend naar huis deed koersen. We voelden de planeet eindelijk draaien.

Doordat tegenpolen mekaar aantrekken, heb ik een verantwoordelijke partner. Een vroege kinderwens heeft mijn wilde haren plat geblazen. Daarbovenop was deze stad in tussentijd onherkenbaar geworden. Met een bolle, verwachtingsvolle buik ervoer ik mijn primeur van intimidatie. Vier jongentjes maakten een cirkel rond mijn gigantische lichaam en bespotten elk onderdeel ervan. Ze waren half zo jong als ik en lieten me wankelen. Ik denk verder niet dat ze konden fietsen of werken, zoals ik op hun leeftijd deed. 

Mijn vruchtje heeft er niet onder geleden en is nu een kloeke twintiger. Het is inderdaad al twee decennia geleden en het type jongentjes heeft zich verduizendvoudigd. Een gevoel van onveiligheid heeft de bovenhand gegrepen binnen de stadmuren, vertaald in leegstand, criminaliteit, werkloosheid en schoolabsenteïsme. De winkelstraatjes zijn naakt en doen niet meer aan mode. Bekorige stadswoningen zijn ontvlucht. Onheil bezoedelt nog meer dan fijn stof. Om de charmes en het vertrouwde aanzicht van de stad te vinden, moet je een ritje maken naar de geschiedenis. Het uur dat ik als jongbloedje op de fiets sprong richting avontuur, sluit ik nu de rolluiken en draai ik de voor- en achterdeur op dubbelslot.

Er zijn overheen de jaren menig burgervaders gepasseerd zonder gezichtsstoornis, ze zien wat er gebeurt. Het stadsbestuur grijpt in, door te investeren, naar voorbeeld van enkele zuidelijker gelegen, aantrekkelijke steden. Met alle mogelijks bestaand uitzonderlijk vervoer leggen ze nieuwe fietspaden, pleinen, verkeersvrije zones en andere ecomissie verlagende, verhoogde inrichtingen aan. De stad ligt er opengebroken bij en is te betreden op eigen risico. ‘Geduld zal binnen tientallen jaren beloond worden en we stevenen af op een stadspareltje met eervolle monumenten en verfrissende fonteintjes’, wordt de inwoners geïnformeerd. Ondertussen wordt elke blanco zijgevel vol graffiti gespoten en op sociale media verkocht onder de noemer artistiek. Door middel van een wandelparcours worden ze met mekaar verbonden. Talrijke en loze initiatieven om de stad her op te waarderen waarvan wij, de bewoners, enkel de waarde van onze jaarlijkse gemeentetoeslag zien stijgen.

Het industriegebied waar ik ademloos langsfietste, stinkt nog even hard, hoewel ettelijke jobs geschrapt zijn door robotisering en verhuis van activiteiten naar een buitenland zonder vakbond. De jongentjes waar ik als zwangere vrouw wou van wegspurten, zullen nu uit de kluiten gewassen mannen zijn. Ze zagen er toen al bronstig uit en zullen inmiddels menig baltsgedrag vertoond hebben, met paringsdansen tot gevolg. De bevolking neemt jaar na jaar exponentieel toe en ze leert nog steeds niet fietsen of werken. 

De Nederlandse taal wordt in onze voorstad weg gemanoeuvreerd, door verfransing krijgt het de bijnaam ‘Vil-morte’. Doods als een afgedankte, verroeste fiets met lekke banden.

Ik blijf hoopvol, noem het naïef, omdat ik wil ervaren dat onze stad ‘Vive-oorde’ wordt genoemd, omwille van zijn levende en bruisende karakter waar het graag vertoeven is. Mijn fietsbel rinkelt schel: dat er vele werken uit te voeren zijn, aan de mentaliteit van de samenleving in mijn stad. De rit kan starten met een vriendelijke ‘Goedendag’ en een rondje tolerantie is gratis, zonder toeslag.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
26.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Toffe beschrijving en beleving. Bedankt voor het delen
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel levendig en descriptief stuk. Vooral je jonge jaren karaktiseer je speels met de lokroep van de stad. 'We parkeerden ons dorpsimago voorgoed achter de kerk' is mijn favoriet. Schitterend geschreven, Jo!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Jo Thaleia 24.08.22
    Ik heb ervan genoten het neer te pennen, zat aan ruim 1400 woorden dus heb flink moeten schrappen. Dank je wel voor je mooie commentaar!
    Ik verklap je bij deze een geheim Héléna: die wilde haren ben ik heus niet kwijt ;)

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.