Gerda Gysenbergh

Aalst Ajuin

© Gerda Gysenbergh op 11.09.2022.

 

“Mama, weet jij de weg? We zijn toch niet verdwaald?” Vraagt dochterlief onzeker als ik een zijstraatje inwandel tijdens het shoppen in mijn geboortestad Aalst. 
Van de Katestraat naar de Pieter van Aelst doorgang, het is hier altijd zo gezellig. Bewonderend kijkt ze omhoog naar de  versieringen. Kleur en licht klaart de regengeurige hemel op.

Ik kijk naar de Belforttoren. Denk met een glimlach en een traan over mijn wangen aan Anny De Maght. Ze deed het goed als Burgemeester.

Dan spiek ik omhoog, naar wat saaie ramen op de muur van het gebouw dat vroeger het stadhuis herbergde. Droom ik over de derde en laatste avond van de carnavalsdagen. Wanneer de prins zijn laatste liedje in de micro zingt en Keizer Kamiel zijn slogan eert: “Weir doeng voesj!!” De ajoinen leven voor eeuwig verder.

Net zoals Odilon Mortier, een vast gezicht op tv en in de Rozendreef wijk. Deze drie bekende overleden mensen flitsen me in een ogenblik terug naar het verleden. Waar is de tijd?

“Wil je straks naar de cinéma?” Zullen we gaan kiezen tussen de Palace en het Feestpaleis. Klein maar gezellig. Als ze straks pubert, zal ze hoogstwaarschijnlijk samen met haar liefje in de love seats snoezelen.

“Dan eten we eerst een hamburger in de Mc Donalds?” Gelukkig is ze jong genoeg om te houden van die zoute frietjes.

Weer een kwartdraai verder hunker ik naar een bezoekje aan de Promille. Nu door de jongeren in de vergetelheid gebracht door een restaurant. De oude garde weet nog dat dat het café was waar je je avondje uit startte… of eindigde.

Op de Hopmarkt heb ik samen met mijn man een eigen zaak gehad. Is ons eerste zoon geboren. “Niet op een zaterdag!” Riep mijn man. Wat raad je? Hij moest de wekelijkse marktdag onderbreken voor mijn bevallingsgekrijs.

Ondertussen woon ik met mijn man en onze drie kinderen in Berlare. Zo’n 15 km verderop, in het Oost-Vlaanderen van België. Maar mijn geboortestad Aalst zal ik nooit vergeten. De zomerse parkconcerten en het vernieuwde zwembad, deze stad trekt me nog altijd aan.

Zal mijn dochter straks net als ik ook in Aalst gaan studeren? Wees gerust mijn dochterlief, mama weet de weg.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik ben nog nooit in Aalst geweest. Maar je hebt mooi beschreven hoe dierbaar deze stad je is. Heel graag gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  11.09.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Zoveel warme verhalen over België maar mijn rubberen laarzen uit Nederland, hebben nog nooit de oversteek gemaakt helaas. Dikke duim Gerda
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 294
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Emma de Boer: Tom

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.