Personages

SCHRIJFACTIVITEIT: MIJN STAD

Mijn stad is de stad waar je geboren bent, geleefd hebt, verliefd op bent, de mooiste herinneringen aan hebt, etc. Beschrijf in maximaal 750 woorden je gevoelens voor jouw stad of dorp. Proza en poëzie zijn toegestaan. Geef wel aan om welke stad of dorp het gaat.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Aalst Ajuin

Publicatie: | Gerda Gysenbergh

 

“Mama, weet jij de weg? We zijn toch niet verdwaald?” Vraagt dochterlief onzeker als ik een zijstraatje inwandel tijdens het shoppen in mijn geboortestad Aalst. 
Van de Katestraat naar de Pieter van Aelst doorgang, het is hier altijd zo gezellig. Bewonderend kijkt ze omhoog naar de  versieringen. Kleur en licht klaart de regengeurige hemel op.

Ik kijk naar de Belforttoren. Denk met een glimlach en een traan over mijn wangen aan Anny De Maght. Ze deed het goed als Burgemeester.

Dan spiek ik omhoog, naar wat saaie ramen op de muur van het gebouw dat vroeger het stadhuis herbergde. Droom ik over de derde en laatste avond van de carnavalsdagen. Wanneer de prins zijn laatste liedje in de micro zingt en Keizer Kamiel zijn slogan eert: “Weir doeng voesj!!” De ajoinen leven voor eeuwig verder.

Net zoals Odilon Mortier, een vast gezicht op tv en in de Rozendreef wijk. Deze drie bekende overleden mensen flitsen me in een ogenblik terug naar het verleden. Waar is de tijd?

“Wil je straks naar de cinéma?” Zullen we gaan kiezen tussen de Palace en het Feestpaleis. Klein maar gezellig. Als ze straks pubert, zal ze hoogstwaarschijnlijk samen met haar liefje in de love seats snoezelen.

“Dan eten we eerst een hamburger in de Mc Donalds?” Gelukkig is ze jong genoeg om te houden van die zoute frietjes.

Weer een kwartdraai verder hunker ik naar een bezoekje aan de Promille. Nu door de jongeren in de vergetelheid gebracht door een restaurant. De oude garde weet nog dat dat het café was waar je je avondje uit startte… of eindigde.

Op de Hopmarkt heb ik samen met mijn man een eigen zaak gehad. Is ons eerste zoon geboren. “Niet op een zaterdag!” Riep mijn man. Wat raad je? Hij moest de wekelijkse marktdag onderbreken voor mijn bevallingsgekrijs.

Ondertussen woon ik met mijn man en onze drie kinderen in Berlare. Zo’n 15 km verderop, in het Oost-Vlaanderen van België. Maar mijn geboortestad Aalst zal ik nooit vergeten. De zomerse parkconcerten en het vernieuwde zwembad, deze stad trekt me nog altijd aan.

Zal mijn dochter straks net als ik ook in Aalst gaan studeren? Wees gerust mijn dochterlief, mama weet de weg.

 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik ben nog nooit in Aalst geweest. Maar je hebt mooi beschreven hoe dierbaar deze stad je is. Heel graag gelezen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
11.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Zoveel warme verhalen over België maar mijn rubberen laarzen uit Nederland, hebben nog nooit de oversteek gemaakt helaas. Dikke duim Gerda
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
11.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Bij Aalst denk ik vooral aan L. P. Boon: "De Kapellekensbaan" en "Zomer te TerMuren". Ik vermoed dat het literaire Aalst nog altijd te verkiezen is boven de stad van stenen en ajuinen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.