Voor schrijvers, door schrijvers

Manuscriptbegeleiding

Boeken over schrijven

Manuscriptbegeleiding is een verzamelnaam voor een activiteit die tot doel heeft jouw manuscript te optimaliseren. Manuscriptbegeleiding is vrijwel altijd een individueel traject dat kan bestaan uit de volgende onderdelen:
  • het lezen en becommentariëren van je werk
  • het bespreken van de mogelijkheden van je werk
  • correctie en/of redactie van je werk

Als je je werkzaamheden als auteur serieus neemt is het zoeken van feedback en ondersteuning een logische stap. Hieronder geven we een overzicht met mogelijkheden voor professionele ondersteuning. Heb je ervaring met een van de aanbieders? Geef dat dan aan door de aanbieder te beoordelen. Collega auteurs kunnen hier hun voordeel mee doen.

Ben je zelf ook actief als manuscriptbegeleider? Stuur een bericht naar de redactie als je ook gratis geplaatst wilt worden in dit overzicht.

Tekstfontein

tekstfonteinHoewel ik het woord passie liever niet gebruik, is het voor mij van toepassingop alles wat met schrijven te maken heeft. Als tekstschrijver ben ik me ervan bewust dat de frisse blik van een ander je schrijfwerk naar een hoger niveau kan tillen. En dat is precies wat ik in mijn werk als redacteur probeer te doen.


Schrijfproces

Een flink aantal uren had ik besteed aan het redigeren van haar manuscript. Omdat ik mijn bevindingen graag persoonlijk met haar wilde delen, besloot ik contact met haar op te nemen en haar uit te nodigen voor een gesprek. Ik herinner me hoe we tegenover elkaar aan tafel zaten, hoe zij vertelde over wat schrijven voor haar betekent en dat ik besefte dat het voor mij precies zo voelt. Op dat moment realiseerde ik me opeens dat een ander helpen bij het schrijfproces mij minstens net zo veel voldoening geeft als het zelf schrijven. Je deelt tenslotte dezelfde passie (daar heb je dat woord weer).

Manuscript
Een tijd geleden voerde ik een manuscriptscan uit voor een schrijfster. Ze was er blij mee, kon ermee vooruit en dat vond ik op mijn beurt weer fijn. Er was een aantal maanden verstreken toen ze zich opnieuw meldde. 'Je hebt me de vorige keer zo goed geholpen,' schreef ze, 'wil je nu de eerste helft van mijn herschreven manuscript redigeren? Het gaat niet zozeer om taalfouten, maar ik ben benieuwd wat je vindt van de opbouw van het verhaal. Is het spannend genoeg en leest het lekker?' Ik boog me opnieuw over haar verhaal, zag dat ze aan de slag was gegaan met mijn eerdere suggesties en hielp haar weer een eind op weg, onder meer door voor te stellen het eerste hoofdstuk te herschrijven. 'Ik was zelf ook niet tevreden over dat hoofdstuk, maar wist niet hoe ik het moest verbeteren. Dankzij jouw aanwijzingen weet ik dat nu wel,' was haar antwoord.

Nieuwe inzichten
Voor mijn eigen schrijfwerk leg ik de lat hoog. Best aardig vind ik niet genoeg. Dat principe pas ik ook toe als redacteur, want een auteur is niet gebaat bij halfslachtige complimenten. Natuurlijk som ik altijd op wat ik wel goed vind aan het boek in wording. Maar daarnaast geef ik ook aanwijzingen over hoe een verhaal verbeterd kan worden. Een tevreden auteur liet me onlangs weten: 'Zo hoort het te gaan met een redacteur. Niet de grond in boren, maar op een positieve en constructieve wijze feedback geven. Zorgen dat de schrijver nieuwe inzichten krijgt voor zijn verhaal en daarmee verder aan de slag kan gaan.' 

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 3112
(De gemiddelde waardering is 4.6 door 7 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen