Voor schrijvers, door schrijvers
Boekwinkel Schrijverspunt

BOEKWINKEL SCHRIJVERSPUNT

Nog geen bestelling...

Zwarte Piet of niet... - Eef Bijlsma

Het begon met kleine incidenten en confrontaties, maar gaandeweg is Nederland gedurende de decembermaand veranderd in een strijdtoneel. Een onschuldig kinderfeest organiseren is niet meer mogelijk. Het feest wordt verpest via dreiging met geweld, vernielingen of kinderen intimideren. Warenhuizen dur ...Lees meer
€ 2,50


  • Beschrijving
  • Specificaties
  • Review
  • Plaats een review

Het begon met kleine incidenten en confrontaties, maar gaandeweg is Nederland gedurende de decembermaand veranderd in een strijdtoneel. Een onschuldig kinderfeest organiseren is niet meer mogelijk. Het feest wordt verpest via dreiging met geweld, vernielingen of kinderen intimideren. Warenhuizen durven hun oude reclame-uitingen niet meer op te hangen uit angst voor ongeregeldheden.

De polarisatie wordt ieder jaar groter en de voorstanders van Zwarte Piet gaan steeds openlijker de barricades op. De emoties kunnen bij beide partijen tot grote hoogte rijzen. Er is geen ruimte meer voor argumenten, alleen emoties vieren hoogtij.

Ik wil niet meegaan in de zinloze kretologie dat Zwarte Piet naar slavernij riekt en iedere blanke een racist is. Evenmin wil ik meegaan in domme kreten als “Als het je niet bevalt ga je maar terug naar je eigen land” of “Nederland is van ons”

In mijn land is iedereen welkom en ik heb er geen bezwaar tegen als mijn buurman niet lelieblank is. Hij mag zelfs mijn tuingereedschap komen lenen.

Beide zijden ontbreekt het aan argumenten. Theorieën zijn abuis of zelf bedacht. In de komende bladzijden wordt getracht waarheid en fictie rond de Zwarte Piet discussie enigszins te scheiden. Zakelijk.

Eindelijk argumenten en emotie een beetje scheiden want wat is de winst van het jaarlijks verpesten van het onschuldige kinderfeest via intimidatie naar kinderen? Zelfs een aanslag op het kinderfeestje wordt niet uitgesloten. Waarom gaan volwassenen niet met volwassenen overleggen of argumenteren, maar is het vrijwel uitsluitend schreeuwende volwassenen op een kinderfeestje?

Wat zijn de argumenten en hoe steekhoudend zijn ze? Zijn knechten automatisch slaven? Bestond Zwarte Piet niet al ver voor de reformatie en zeker duizend jaar voor Blackface? Wat is de verhouding tussen de huidige slavernij en de historische slavernij?

Even voorbijgaan aan het zinloze geschreeuw en kijken wat nou werkelijk de argumenten zijn en hoezeer ze waar zijn of slechts fantasie. Conflicten los je op via overleg en niet met geweld en dreigementen. Vandaar, even de argumenten doornemen.

Eef Bijlsma
BookBuster
E-boek
Mannen, Vrouwen
2019
Lijst van de reviews:
Er zijn nog geen reviews geplaatst.
Stemmen:

Geef uw advies over dit item:

Gebruikersnaam:
E-mail:


Shop Schrijverspunt

MIJN WEBSHOP OVERZICHT TITELS Business & Organisatie Fantasy & SF Geschiedenis & Politiek Gezin & Gezondheid Kinderen & Jeugd Kunst & Cultuur Koken & Bakken Literatuur & Romans (auto-) Biografie en memoires Columns, verhalen, essay Poëzie, gedichten & spreuken Romans Mens & Relatie Spiritualiteit & Esoterie Sport & Hobby Thrillers & Misdaad Vakantie & Reizen Wetenschap & Milieu Wonen & Tuinieren Boekentips E-boeken Luisterboeken Donatie 3 gratis boeken