Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Yvette van Boven wint Het Gouden Kookboek 2020

kookboek2020Home Made Basics (Nijgh Cuisine, onderdeel van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) van Yvette van Boven is de winnaar van Het Gouden Kookboek 2020. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek dat in het afgelopen jaar is uitgebracht. De vakjury heeft verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken op de shortlist bereid en aan de hand van hun bevindingen een winnaar gekozen. De Kookboekenweek is hiermee officieel begonnen en duurt nog tot en met 15 november.

De vakjury over Het Gouden Kookboek 2020: ‘Dit kookboek is compleet, met echt heerlijke, frisse, verrassende en maakbare recepten. Dit is een kookboek die Yvette op haar best uitstraalt samen met haar man Oof Verschuren. Home Made Basics is een kookboek dat van zelf koken een feestje maakt. Het is liefde voor lekker en goed eten. Dit is het kookboek dat je ook aan je kinderen wilt geven als ze het huis uitgaan. Hier wil je de dag, de maand, het hele jaar mee door.’

Klik hier voor het juryrapport

Kookboekenweek
Tijdens de Kookboekenweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen (onder voorbehoud in verband met corona). De Kookboekenweek duurt van 6 tot en met 15 november.

 

Het Gouden Kookboek

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. De shortlist bestond uit: Home Made Basics (Nijgh & Van Ditmar) van Yvette van Boven, Inmaken (Nijgh & Van Ditmar) van Jonah Freud en Noni Kooiman, Spicy Chef (Nijgh & Van Ditmar) van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza, Vis voor beginners (Fontaine Uitgevers) van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira en Wereldse bouillons (Nieuw Amsterdam) van Marianne Snel. In 2019 won Vanja van der Leeden met Indorock Het Gouden Kookboek, in 2018 was dit Jigal Krant met TLV en in 2017 won Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

Vakjury

De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat dit jaar uit: voorzitter Makkie Mulder (voormalig hoofdredacteur van delicious.), Bart van Aken (boekhandel Paard van Troje in Gent), Daan van der Valk (boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem), Jonneke de Zeeuw (Culinair publicist en influencer) en Sarriel Taus (culinaire duizendpoot en ondernemer).

Kookboeken populair

Kookboeken doen het ontzettend goed in Nederland, in de eerste drie kwartalen van 2020 werden circa 5% meer kookboeken verkocht ten opzichte van 2019. Tijdens maar ook na de lockdown gingen Nederlanders aan de slag met hun kookkunsten en kookten thuis onverminderd door. Opvallend is dat ook na het einde van de intelligente lockdown in juni iedere maand meer kookboeken werden verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Jurylid en boekhandelaar Daan van der Valk: ‘Mensen zijn nieuwsgierig naar andere keukens en de kookboeken van nu zijn van zo’n hoge kwaliteit dat je er een hele nieuwe wereld mee in huis kan halen. Door de coronacrisis merk je dat er meer tijd, geld en aandacht ontstaat om thuis lekker te koken. Kookboeken brengen de mensen inspiratie juist nu en tijdens de feestdagen, waarbij mensen niets liever willen dan met het gezin een heerlijke maaltijd eten en tijd doorbrengen met elkaar.’

Bron: https://kookboekenweek.nl/home-made-basics-van-yvette-van-boven-wint-het-gouden-kookboek-2020/

RATING
STEMMEN
HITS

507

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief