Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Frans Vogel Poëzieprijs 2019 voor Dominique De Groen

Redactie Schrijverspunt

Dominique De GroenDe Frans Vogel Poëzieprijs 2019 is toegekend aan dichter en schrijver Dominique De Groen (1991), zo heeft het bestuur van de Frans Vogel Stichting bekendgemaakt. De Vlaamse De Groen bracht twee dichtbundels uit: Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019), waaruit engagement spreekt met een wereld die op drift is en waarin niets ongeschonden blijft – ook de dichter zelf niet. De uitreiking zal plaatsvinden op zondagmiddag 20 oktober, tijdens een speciale editie van literair podium Frontaal in WORM te Rotterdam.

De jury van de Frans Vogel Poëzieprijs 2019 heeft besloten de prijs toe te kennen aan Dominique De Groen, die daarmee de opvolger is van Lilian Zielstra: winnaar van de eerste editie in 2017. Uit het juryrapport: ʻDe Groens gedichten getuigen van een wijdse en scherpe blik op het laat-kapitalische tijdperk. Zij analyseert het onpersoonlijke alledaagse en hangt hier een protest aan op waaruit zowel humor als melancholie spreekt. Daarbij spaart zij ook zichzelf niet. In haar debuut schetste zij een keten van consumentisme, shopverslaving, textielarbeid en uitbuiting die wereldwijd is en ook de ik-figuur aantast. In haar tweede bundel gaat die depersonalisatie nog verder en staat de mens niet langer centraal in een op drift geraakte wereld. Haar poëzie is nergens gemakkelijk of vrijblijvend, stelt ongemakkelijke vragen en heeft geen tijd voor mooischrijverij. Daarmee laat De Groen een relevante stem horen in de huidige Nederlandstalige poëzie.ʼ

Het gehele programma van de speciale editie van Frontaal op 20 oktober heeft een verbinding met de eigenzinnige en brutale geest van Frans Vogel. Eerst komen geestverwanten Jesse Laport, Jos Nargy en Edna Azulay aan het woord. Na de pauze worden Elfie Tromp en Daniël Dee geïnterviewd over de Rotterdamse letteren en over Vogels betekenis daarbinnen. Vervolgens wordt een kort filmfragment van Vogel vertoond, wordt het volledige juryrapport voorgelezen, waarna Dominique De Groen de prijs overhandigd krijgt. Tot slot zal De Groen uit haar werk voordragen.

De jury voor de tweede Frans Vogel Poëzieprijs bestaat uit voorzitter Manuel Kneepkens (dichter, medewerker Stadslog Rotterdam), Robbert Meijntjes (literair podium Frontaal), Silvana Sodde (schrijfdocent en directeur literair cursuscentrum The Writer’s Guide (to the Galaxy)), Pim Wiersinga (schrijver) en Erik Brus (journalist, mede samensteller van Van de straat – en of! Het beste van Frans Vogel).


Bron: http://www.fransvogel.nl/frans-vogel-poezieprijs/

RATING
STEMMEN
HITS

1477

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief