Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Shortlist van de Brusseprijs 2022 bekend

De jury heeft vijf titels geselecteerd voor de shortlist van de Brusseprijs 2022. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2021 wordt op 18 juni uitgereikt in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Op de shortlist staan:

 • Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland
  Wendelmoet Boersema
  Ambo|Anthos
 • De Machine. In de ban van Booking.com
  Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
  Lebowski
 • Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje
  Michiel Couzy en Maarten van Dun
  De Bezige Bij
 • Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood
  Pieter Huyberechts
  Das Mag
 • De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
  Roline Redmond
  De Arbeiderspers

“We hebben moeten kiezen uit een enorm en gevarieerd aanbod. Deze veelzijdige shortlist reflecteert dat ook: in de variatie van onderwerpen, maar ook in de verschillende journalistieke stijlen”, zegt juryvoorzitter en coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws Joost Oranje. “We zien klassieke onderzoeksjournalistiek, dwingend persoonlijk relaas, maar ook historisch perspectief, verbonden aan de actualiteit. Met recht een rijk aanbod en de jury kijkt uit naar de beraadslaging die uiteindelijk een winnaar moet gaan opleveren. Met deze vijf boeken weten we in ieder geval nu al dat die winnaar van hoge kwaliteit zal zijn.”

De jury heeft verder besloten één boek dat nipt de shortlist niet haalde nu reeds een eervolle vermelding te geven: De strijd om Bali van Anne-Lot Hoek. Tussen de vele boeken rond het Indonesisch-Nederlands koloniale verleden springt dit werk er volgens de jury uit. “Het is een indrukwekkend onderzoek dat een schokkend beeld schetst van de koloniale strijd op het eiland Bali. Een eiland dat de meeste Nederlanders kennen van schoonheid en vakantie, maar waarachter een duister Hollands verleden schuilt. Bewonderenswaardig en confronterend hoe Anne-Lot Hoek dat blootlegt”.

Bron: https://fondsbjp.nl/2022/04/de-shortlist-van-de-brusseprijs-is-bekend/

RATING
STEMMEN
HITS

85

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive