Voor schrijvers, door schrijvers

Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Shortlist-genomineerden Nederlandse Biografieprijs 2020

De Stichting Nederlandse Biografieprijs heeft de shortlist 2020 bekendgemaakt. Uit een totaal van 166 biografieën die tussen 1 april 2018 en 1 juli 2020 zijn verschenen heeft de jury vijf titels geselecteerd. De winnaar van de beste Nederlandstalige biografie van de afgelopen twee jaar ontvangt behalve de prijs een bedrag van 15.000 euro .

De vijf shortlist-genomineerden zijn:

-         Remieg Aerts, Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (Prometheus, 2018)

-         Frits Berends en Dirk van Delft, Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus, 2019)

-         Wessel Krul, Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie (Prometheus, 2018)

-         Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij, 2018)

-         Jan Willem Regenhardt, Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd (Boom, 2018)

Vanwege corona-maatregelen ziet het bestuur dit jaar af van de uitreiking van de prijs in het Hodshonhuis in Haarlem op 27 oktober. Op de site www.biografieprijs.nl zal te zijner tijd de winnaar bekend worden gemaakt. De datum van bekendmaking vindt u binnenkort op onze site.

De jury van de Nederlandse Biografieprijs 2020 bestaat dit jaar uit: Elisabeth Leijnse (voorzitter), Mary Kemperink, Truze Lodder, Sander van Walsum, Cees van Wijk en Marlies Veldhuijzen van Zanten (namens het bestuur).

De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse biografieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie. Of het nu om een biografie van een dichter, politicus of oorlogsheld gaat, het bestuur en de jury van De Nederlandse Biografieprijs bekroont graag boeken die voldoen aan de eisen van verantwoord brongebruik, die goed geschreven zijn en/of een verrassende onderwerpskeuze hebben.

Dit artikel delen?

Hits: 86