Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Rutger Bregman wint NS Publieksprijs 2020

Redactie Schrijverspunt

ns2020Woensdag 18 november werd de winnaar van de NS Publieksprijs 2020 bekendgemaakt in de talkshow M op NPO1. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman werd daarmee Boek van het Jaar. Vorig jaar won Rinkeldekink van Martine Bijl de NS Publieksprijs.


Genomineerde boeken van 2020

Dit waren de zes bestverkochte boeken in de periode 1 juli 2019 tot 1 juli 2020. De titels moesten aan een aantal criteria voldoen, zoals: oorspronkelijk geschreven in de Nederlandse taal voor volwassenen en behorende tot het genre fictie/factie. 

BASTA

Marco van Basten

BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière, zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.

De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door

Herman Finkers

‘Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, zoals Finkers ooit al zei: ‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’ In oneliners als deze wordt bij Finkers het ongerijmde geloofwaardiger dan het gezond verstand.

De meeste mensen deugen

Rutger Bregman

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

Familie geheimen 

Astrid Holleeder

In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie - moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis - leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. 

Grote verwachtingen

Geert Mak

In deze geactualiseerde editie van Grote verwachtingen, schetst Mak de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers en nog veel meer. 

't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. 

De winnaar

Het winnende boek, het Boek van het Jaar, werd op woensdag 18 november bekendgemaakt in in de talkshow M op NPO1: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. 

In 2019 won Rinkeldekink van Martine Bijl de titel Boek van het Jaar.

Bron: NS

RATING
STEMMEN
HITS

535

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief