Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Remieg Aerts wint de Nederlandse Biografieprijs 2020

Winnaar Biografieprijs 2020 Remieg Aerts LandscapeDat werd bekengemaakt in het radioprogramma Nieuwsweekend (https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend), gepresenteerd door Peter de Bie en Mieke van der Weij. Juryvoorzitter Elisabeth Leijnse, winnaar van deze prijs in 2016 en dit jaar juryvoorzitter van de Nederlandse Biografieprijs, sprak in de uitzending van ‘Een kanjer van een politieke biografie, geschreven met een meesterpen.’ Schrijver Onno Blom, ook te gast, en winnaar van de Biografieprijs 2018 prees Aerts met de woorden: ‘Wat een fijnzinnige stijl en wat een geleerdheid.’ 

De jury koos unaniem voor ‘Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman’ en noemt het ’een monument van de Nederlandse politieke geschiedschrijving. Voortreffelijk geschrevenRemieg Aerts presenteert zaken waarmee de grootste negentiende-eeuwse staatsman bemoeienis had in een levendig verhaal waarbij de lezer op het puntje van zijn stoel gaat zitten. Zoals Thorbecke, weet Aerts wat hij wil. Hij is scherpzinnig, doelgericht en gestructureerd. Op één punt steekt de biograaf zijn held naar de kroon: hij schrijft beter. Aerts gebruikt zijn brede woordenschat voor verduidelijking en variatie, niet om te pronken. Hij vindt geregeld een lichte toets, zijn beeldspraak is verrassend.

In het buitengewone sterke parcours van vele biografieën – van de 166 biografieën die tussen april 2018 en juli 2020 verschenen – selecteerde de jury een maand geleden vijf shortlist titels. De andere genomineerden waren:

-         Frits Berends en Dirk van Delft, Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus, 2019)

-         Wessel Krul, Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie (Prometheus, 2018)

-         Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij, 2018)

-         Jan Willem Regenhardt, Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd (Boom, 2018)

Remieg Aerts ontvangt een trofee en een bedrag van 15.000 euro. De prijs zal op een later coronaproofmoment worden overhandigd.

Op www.biografieprijs.nl/shortlist-2020 vertellen de genomineerden over hun biografieën en spreekt voorzitter van de jury, Elisabeth Leijnse, haar laudatio’s uit.  De bekendmaking 

De jury van het jaar 2020 heeft bestaan uit: Elisabeth Leijnse (voorzitter), Mary Kemperink, Truze Lodder, Sander van Walsum en Cees van Wijk.

De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse biografieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie. Of het nu om een biografie van een dichter, politicus of oorlogsheld gaat, de Stichting Nederlandse Biografieprijs bekroont graag boeken die voldoen aan de eisen van verantwoord brongebruik, die goed geschreven zijn en blijk geven van stilistisch vernuft.

RATING
STEMMEN
HITS

390

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief