Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

PrinsjesBoekenprijs 2019 naar ‘Groter denken, kleiner doen’

PrinsjesBoekenprijsGroter denken, kleiner doen van Herman Tjeenk Willink, voormalig vicepresident van de Raad van State, heeft de PrinsjesBoekenprijs 2019 gewonnen. Hij ontving vanochtend de prijs voor het beste politieke boek uit handen van Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De prijs voor de politieke foto van het jaar gaat naar David van Dam. Hij fotografeerde, op een onbewaakt moment, FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet met een glas wijn en sigaret tijdens een schorsing van de Algemene Politieke Beschouwingen 2018.

De prijsuitreikingen vonden plaats tijdens ‘Democratie in Woord en Beeld’ in de Eerste Kamer. Naast Smit was ook Jan Anthonie Bruijn, de voorzitter van de Eerste Kamer, aanwezig. Hij overhandigde de PrinsjesFotoprijs aan politiek fotograaf Van Dam. Aan de Prinsjesboeken- en Fotoprijs zijn oorkondes en geldbedragen van 2.500 euro verbonden.


Boekenprijs
In zijn boek roept de voormalig vicepresident van de Raad van State op om, hoewel het goed gaat met de economie, tekenen van verwaarlozing en sluipende uitholling van de democratische rechtsorde onder ogen te zien, positie te kiezen, het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken.

Juryvoorzitter Jan Schinkelshoek in zijn rapport: ‘Herman Tjeenk Willink heeft tijdens zijn lange, indrukwekkende politieke en bestuurlijke carrière steeds aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de democratische rechtsorde. Wat zijn boek zo indrukwekkend maakt, is hoe knap, treffend en indringend hij dat thema aan de orde stelt.’

‘Er zijn langere, taaiere beschouwingen over rechtstatelijke nonchalance, democratische uitholling en bestuurlijke verwaarlozing van zijn hand aan vooraf gegaan. Dit pamflet vat de problemen rond de verhouding tussen politiek, bestuur en burger pregnant samen’, aldus voorzitter Schinkelshoek.

Naast Groter denken, kleiner doen waren ook genomineerd Macht der gewoonte van parlementair historicus Carla Hoetink en Over de dijken van econoom Coen Teulings. In totaal heeft de jury, bestaande uit Jan Schinkelshoek, Monique Leyenaar en Kim van Keken, 52 boeken beoordeeld. De inzendingen voor het beste politieke boek waren dit jaar veelal reflectief van aard. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen.

Bron: https://www.prinsjesfestival.nl/nieuws/

RATING
STEMMEN
HITS

1156

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief