Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Pieter van Os wint Libris Geschiedenis Prijs 2020

Redactie Schrijverspunt

geschiedenis 2020Pieter van Os ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2020 voor zijn boek Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal. ‘Een boek dat’, aldus de jury, ‘laat zien dat vasthoudend zoeken voor de historicus lonend kan zijn, en dat bijna tastbaar maakt dat mensen tot alles in staat zijn.’ Juryvoorzitter Hans de Boer maakte de prijswinnaar van het beste historische boek van 2020 bekend tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Nieuw dit jaar is dat ook de niet-winnaars een bedrag van 1.500 euro toegekend krijgen, als waardering voor hun prestatie.

Uit het juryrapport over Liever dier dan mens

‘Bijna als een gedrevene heeft Pieter van Os zich gestort op het overlevingsverhaal van de Joodse Mala Kizel. Zij was afkomstig uit het getto van Warschau en wist als ogenschijnlijk katholiek meisje de oorlog te overleven. Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden. Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit.’

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van €20.000 verbonden. Nieuw dit jaar is dat ook de vier niet-winnaars ieder een bedrag van €1.500 toegekend krijgen, als waardering voor hun prestatie.

Jury 2020

De jury wordt dit jaar gevormd door:

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Annelien de Dijn, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Piet Emmer, emeritus-hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch NieuwsbladMartin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Inge Schriemer, Conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Hans de Boer, tot voor kort voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Bron: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/20783/pieter-van-os-wint-libris-geschiedenis-prijs-2020

RATING
STEMMEN
HITS

535

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief