Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Pieter van Os wint Brusseprijs 2020

Redactie Schrijverspunt

brusseprijsDe Brusseprijs 2020 is gewonnen door Pieter van Os, voor zijn boek Liever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal. ‘Een journalistiek boek van dit verhalend-literaire niveau zie je zelden’, zei juryvoorzitter Saskia Belleman zaterdagavond 13 juni tijdens de uitreiking bij het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen.

De non-fictieprijs wordt sinds 2006 door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten toegekend aan het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Er is een bedrag van tienduizend euro aan verbonden. Van Os – die schrijft voor NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer – was met vier andere kanshebbers genomineerd voor de Brusseprijs. Liever dier dan mens is een grote oorlogsvertelling aan de hand van de persoonlijke overlevingstocht van de joodse Mala Rivka Kizel die vanuit Warschau door Europa zwerft en wonderbaarlijk aan de nazigruwelen ontsnapt. ‘Een uniek boek dat iedere bladzijde blootgeeft hoeveel zorgvuldig onderzoek en grote schrijfkracht erachter schuilgaat.’

Liever dier dan mens is ‘grote journalistiek’, vindt de jury. Een verhaal dat vertrekt van uit een persoonlijke geschiedenis maar breed uitwaaiert zonder dat je aandacht als lezer verslapt: ‘Van Os laat ziet wat de waarde is van langer stilstaan bij een zijpad of een detail. Hij weet op deze manier een breed en veelkleurig beeld te schetsen van de zwartste bladzijden van de recente Europese geschiedenis. Je leest dit boek in een adem uit.’ Het complete juryrapport van de Brusseprijs 2020 is hier te lezenLiever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal is verschenen bij uitgeverij Prometheus.

Bron: https://fondsbjp.nl/prijzen/brusseprijs/2020-2/

RATING
STEMMEN
HITS

804

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief