Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

BookSpot lezersprijs 2019: Peter Buwalda voor ‘Otmars Zonen’

Redactie Schrijverspunt

bookspotlezersprijsOp 6 november koos de BookSpot Lezersjury Otmars zonen van Peter Buwalda bij meerderheid van stemmen tot winnaar van de BookSpot Lezersprijs 2019. Na een zinderend debat werd er door de 50-koppige jury gestemd, waarbij de online stemmen ook werden meegenomen. De onthulling van het winnende boek vond plaats tijdens het programma 5 Uur Live op RTL4.


Otmars zonen

 

Peter Buwalda

‘Otmars zonen’ verscheen 8 jaar na Buwalda’s debuut en megabestseller ‘Bonita Avenue’. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Dit alles tegen het decor van de harde oliewereld versus de verhevenheid van de klassieke muziek.

Lees meer ›


Over de BookSpot Literatuurprijs

BookSpot is de online boekwinkel van Nederland en België. Bij BookSpot houden we zielsveel van lezen. Want niets is mooier dan een boek. Daarom maken we lezen leuk én betaalbaar voor iedereen. En doen we er alles aan om boeken te promoten. Bijvoorbeeld met de BookSpot Literatuurprijs, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, in de categorieën fictie en non-fictie. Een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen kiest uit 2 Shortlists van 5 genomineerde boeken 1 titel die de BookSpot Literatuurprijs verdient. In 2019 zijn er 2 prijzen van ieder €50.000: een voor fictie, en een voor non-fictie. De uitreiking van de BookSpot Literatuurprijs Fictie en Non-fictie 2019 is op 14 november.

Over de BookSpot Lezersprijs

De BookSpot Lezersprijs, gekoppeld aan de BookSpot Literatuurprijs, bestaat sinds 2016. Deze prijs van € 10.000,- wordt toegekend door een jury van 50 bevlogen Nederlandse en Vlaamse lezers. Zij kiezen een winnend boek uit de BookSpot Lezersprijs Top 3, de keuze van de lezers uit de Longlist van de vakjury. De uitreiking van de BookSpot Lezersprijs is op 6 november.

De grootste literaire prijs

De BookSpot Literatuurprijs is de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De BookSpot Literatuurprijs heette hiervoor de ECI Literatuurprijs die op zijn beurt weer de opvolger was van de AKO Literatuurprijs. In 1987 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Vorig jaar kreeg ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa niet alleen de Literatuurprijs maar ook de Lezersprijs.

RATING
STEMMEN
HITS

1568

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief