Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

‘Oog’ van Eva Gerlach bekroond met de Herman de Coninckprijs 2020

Redactie Schrijverspunt

Eva Gerlach‘Oog’ van Eva Gerlach is op 21 maart – Wereld Poëziedag – bekroond met de Herman de Coninckprijs 2020. Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs bedraagt € 7.500.

JURYRAPPORT HERMAN DE CONINCKPRIJS 2020

“Oog van Eva Gerlach is een strak gecomponeerde bundel, het sluitstuk van een drieluik. Als we het bewijs niet voor ons hadden liggen, hadden we nooit kunnen vermoeden dat iemand dit met poëzie kon doen: met deze bekroning willen we onze diepe bewondering voor dit dichterschap tot uitdrukking brengen.
De gedichten zijn gebundeld als een aftellende Fibonaccireeks, waardoor we met wiskundige precisie naar het nulpunt geleid worden: de laatste cyclus bevat geen enkel gedicht. Daar bevinden we ons in het oog van de storm. Onderweg worden we stevig dooreengeschud, niet in het minst door de vragen die Gerlach zich en ons stelt. Het zijn de grootste vragen: wie ben ik, wie ben jij, en waarnaar kunnen we op zoek. Antwoorden krijgen we niet, maar in de poëtische maalstroom van versnellingen en rustpunten, van lichtere verzen en meer donkere gedichten krijgen we wel suggesties aangereikt.
Oog is een diepgaande poëtische reflectie. De bundel imponeert door de denkkracht en de beheersing van het ambacht van de dichter. In taal creëert èn beteugelt Gerlach een stormachtige kracht en neemt zij ons mee naar een woordenloze plek van stilte. Vandaaruit begint alles opnieuw: de onrust, het zoeken en het vinden van wie of wat verloren is. We wensen iedereen deze bundel toe: laat je verontrusten, optillen, en neerzetten in het oog van deze schitterende storm.”

Anne ter Beek, Kristien Bonneure, Elke Brems, Gudrun De Geyter, Marije Koens.

HERMAN DE CONINCK EN EVA GERLACH

Herman de Coninck zelf kende Eva Gerlach overigens persoonlijk en was een groot bewonderaar van haar werk, zoals de citaten hieronder duidelijk maken.

“Beste Eva Gerlach,
Er zijn goede gedichten, knappe gedichten, interessante gedichten, vernieuwende gedichten, gedurfde gedichten. Ik probeer het allemaal zo’n beetje te volgen.
Maar één keer per jaar – en daarom blijf ik het ook volgen – is er een onontkoombaar gedicht. Veel hoger zal de frequentie niet liggen. Een gedicht dat in herinnering brengt waarom de poëzie ooit uitgevonden is. Dat bedacht ik gisteren, toen ik van vakantie terug, en eigenlijk nog altijd niet helemaal terug, de literaire tijdschriften zat door te nemen, en in Tirade op één van die maar-één-keer-per-jaar-gedichten stuitte. Een gedicht met jouw naam erboven.”
(Brief aan Eva Gerlach uit 1990)

“Dit is poëzie waar ik van hou: poëzie die op een heldere manier raadselachtig is. Er is niks wat ik niet begrijp, het lijkt wel doorschijnend van helderheid, en toch begrijp ik het niet en deze poëzie lezend begrijp ik ook op een uiterst aangename manier mezelf niet.
Misschien zit er toch meer in dan ik had gedacht. Ik zal het mij eens vragen. Dat is geen grapje: dat is precies wat ik doe, al gedichten lezend.”
(Herman De Coninck over Eva Gerlach in De vliegende keeper, 1995)

“Wat mij ontroert in de poëzie van Eva Gerlach is dat ze het zelf allemaal zo teleurstellend vindt wat ze slechts vindt. Zelf vind ik het ongeveer het maximum. Wat me ontroert is dat ze niet op ontroering uit is. Ze ontroert omdat ze anti-sentimenteel is.”
(Uit Intimiteitonder de melkweg, 1994)


Bron: https://www.hermandeconinckprijs.eu/laureaat/

RATING
STEMMEN
HITS

906

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief