Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Marieke Lucas Rijneveld wint de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020

Redactie Schrijverspunt

Marieke Lucas RijneveldMarieke Lucas Rijneveld wint de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020 voor haar bundel Fantoommerrie. De andere genomineerden waren Bart Moeyaert met Helium en Iduna Paalman De grom uit de hond halen. De feestelijke prijsuitreiking in Zutphen op zaterdagavond 14 maart is geannuleerd vanwege het corona-virus. Op een nader te bepalen moment krijgt Marieke Lucas Rijneveld de geldprijs van 1000 euro en een bronzen beeldje voorstellende Ida Gerhardt overhandigd.

'Haar overrompelende debuut Kalfsvlies (2015) blijkt geen toevalstreffer', schrijven juryleden Petra Possel en Arjan Peters in het juryrapport. 'In lange zinnen, gulle beelden en rijke strofen, hoeft deze dichter ogenschijnlijk niet te zoeken naar woorden; zodra ze gaat schrijven, komen de woorden aan gegaloppeerd.' Fantoommerrie (2019) zit vol dreigende en onontkoombare taal, aldus de jury. 'Als een geluid dat steeds tussen je oren suist en maar niet weg wil gaan.'

Het volledige juryrapport, met daarin ook de besprekingen van De grom uit de hond halen van Iduna Paalman en Helium van Bart Moeyaert, is te vinden op www.idagerhardtpoëzieprijs.nl.

Eerdere winnaars van de Ida Gerhardt Poëzieprijs waren Kees 't Hart, Anneke Brassinga, Lloyd Haft, Astrid Lampe, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer, Henk van der Waal, Pieter Boskma, Peter Verhelst en Menno Wigman (postuum toegekend in 2018).


Bron: https://www.idagerhardtpoezieprijs.nl/
RATING
STEMMEN
HITS

1082

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief