Voor schrijvers, door schrijvers

Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Jan Wolkers Prijs 2020 shortlist

jan wolkersprijs 2020Alle ‘groene’ boeken komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt. 

Zondag 20 oktober maakt de jury in het BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de winnaar bekend maken vanuit museum De Lakenhal in Leiden. Het museum is het afgelopen jaar in het bezit gekomen van een grote collectie aan werken van Jan Wolkers. 

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is bekend gemaakt op 15 september en bestaat uit de volgende boeken:  

  • De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek. 
  • De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum. 
  • Foon – Marente de Moor – Uitgeverij Querido. 
  • Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido. 
  • Vogelatlas van Nederland – Sovon Vogelonderzoek – Kosmos Uitgevers.
Boeken die in aanmerking voor de prijs in 2019  moeten Nederlandstalig zijn, over natuur gaan én zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019.  Tot uiterlijk op 1 juni 2019 konden de boeken worden ingestuurd naar de Vroege Vogels redactie BNNVARA. Uitgesloten van deelname zijn uitgaven van of door de organiserende partijen (BNNVARA, WNF, de Volkskrant). De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Adres: Vroege Vogels - BNNVARA | Postbus 175 |1200 AD | Hilversum

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. 

Winnaars van de Jan Wolkers Prijs

Jan Wolkers Oeuvreprijs

In 2017 werd ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs schrijver Koos van Zomeren geëerd met de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. In het werk van Van Zomeren is de liefde voor natuur een belangrijk thema, met als absoluut hoogtepunt de onlangs verschenen 900 pagina’s dikke bundel ‘Alle Vogels’.
Meer informatie over de Jan Wolkers Prijs
De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: “In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.” 
De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde. “Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.” Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is er behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.
 
Dit artikel delen?

Hits: 60