Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Indorock van Vanja van der Leeden wint Het Gouden Kookboek 2019

Redactie Schrijverspunt
Gouden KookboekIndorock (Nijgh Cuisine) van Vanja van der Leeden heeft Het Gouden Kookboek 2019 gewonnen. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. De vakjury heeft verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken bereid en aan de hand van hun bevindingen de winnaar bepaald. Juryvoorzitter Janny van der Heijden heeft de prijs – het kookboek uitgevoerd in ‘goud op snee’ – uitgereikt onder toeziend oog van vele kookboekenliefhebbers. De derde editie van de Avond van het Gouden Kookboek, het smakelijkste kookboekenfeest van het jaar, is de aftrap van de Kookboekenweek.

De vakjury over Het Gouden Kookboek 2019: ‘We kunnen er niet omheen. Indonesië is hot. Er is een heuse stroom aan kookboeken op gang gekomen die de gordel van smaragd belichten. Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities. De recepten van Vanja van der Leeden rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook. Remko Kraaijeveld heeft een prachtig beeldverslag gemaakt: rauw, puur. Nergens opgepoetst maar eerlijk. Kortom een boek om van te houden met liefdevolle recepten om te delen.’

 

Kookboekenweek

Van 8 t/m 17 november is het Kookboekenweek. Tijdens de Kookboekenweek staan de mooiste, leukste, beste, informatiefste en coolste kookboeken centraal. Ruim een week lang vieren boekhandels en bibliotheken mooie kookboeken, de liefde voor lekker eten en worden er door het hele land activiteiten georganiseerd.

Het Gouden Kookboek

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. De jury van Het Gouden Kookboek 2019 bestaat uit juryvoorzitter Janny van der Heijden (culinair publicist), Jonah Freud (de Kookboekhandel en Het Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver & culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredacteur delicious.magazine). Op de Avond van het Gouden Kookboek, voorafgaand aan de Kookboekenweek, wordt de winnaar bekendgemaakt. Het Gouden Kookboek is dit jaar voor de derde keer uitgereikt, in 2018 won TLV (Nijgh Cuisine) van Jigal Krant.

Amsterdam Symposium on the History of Food, Foodie Festival

Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseert tijdens de Kookboekenweek op 15 en 16 november het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat. Op het symposium wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt aan de Franse topchef Alain Passard. Alain Passard ontvangt deze oeuvreprijs omdat hij zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Delicous.publieksprijs

Delicious.magazine zet kookboeken tijdens de Kookboekenweek volop in de schijnwerpers met de delicious.publieksprijs. Uit de populairste kookboeken van het afgelopen jaar, die passen bij het delicious.-gevoel, heeft delicious.magazine een top 5 samengesteld. Van 22 oktober t/m 15 november bepaalt het publiek welk van deze vijf kookboeken de delicious.publieksprijs wint. Stemmen kan via de website van delicious. De genomineerden van de delicious.publieksprijs zijn:

  • De bijbel van de Franse keuken - Alain Caron (Carrera Culinair)
  • Home Sweet Home XMAS - Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers)
  • Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland - Charlotte en Onno Kleyn (Amsterdam University Press)
  • Masterclass cakes - Rutger van den Broek (Carrera Culinair)
  • Smokey Goodness Winter - Jord Althuizen (Kosmos Uitgevers)

Bron: CPNB
RATING
STEMMEN
HITS

1623

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief