Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Hebban Debuutprijs 2019 voor ‘Laura H.’ van Thomas Rueb

Redactie Schrijverspunt
hebban debuutprijsJournalist Thomas Rueb heeft de Hebban Debuutprijs 2019 ontvangen voor zijn boek Laura H. over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het lezersevenement Hebban Live, bij Broese Boekverkopers in Utrecht. Na het winnen van de NRC Boekenwedstrijd en de Brusseprijs is de Hebban Debuutprijs de derde bekroning voor het debuut van Rueb.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De elfkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers) roemde Rueb om zijn indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen.  

Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’   

Voor het eerst maakten boeken uit verschillende genres kans op de debuutprijs van de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. De shortlist bestond naast het winnende boek uit Lam van Hannelore Bedert (uitgeverij Angèle), Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel (Blossom Books), De witte kamer van Samantha Stroombergen (Boekerij) en Doet sneeuw pijn van Carolien Spaans (Lebowski). Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde de shortlist.   

De eindjury van de Hebban Debuutprijs bestaat traditiegetrouw uit Hebban-redacteuren en boekverkopers. Naast juryvoorzitter Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers in Utrecht), bestond de jury uit redacteuren Lindy de Jong, Debbie van der Zande, Anouk van der Zee, Martijn Lindeboom en Soraya Vink en boekverkopers Nadine Mussert (boekverkoper van het jaar 2018, Boekhandel Van der Meer in Noordwijk), Annelies Harzing (boekverkoper van het jaar 2019, De Kinderboekentuin in Breda), Pauline Goedemans (Boekhandel Grimbergen in Lisse), Gerben de Bruijn (Boekhandel Post Scriptum in Schiedam) en Anthoni Fierloos (Boekhandel Paard van Troje in Goes).  

 
RATING
STEMMEN
HITS

1426

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief