Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Gerrit Komrij-prijs 2019 voor Sander Bink

Redactie Schrijverspunt

Sander BinkDe Gerrit Komrij-prijs 2019 gaat naar Sander Bink vanwege zijn niet aflatende ijver om de literatuur van rondom 1900 te propageren. Dat doet hij met de mederedacteuren van de site rond1900.nl, maar hij gooit er nog een schepje bovenop met de boekenreeks ‘Rondom Couperus’.

In 2016 verscheen onder Binks redactie de herdruk van Fokel, in 2017 die van Hilda van Suylenburg, in 2018 die van Vlindertje en in 2019 die van De dromers. Sinds vier jaar verschijnt er dus ieder jaar zo’n prachtige, min of meer vergeten, roman van 120 jaar geleden. Bink maakt daarbij verrassende keuzes. Iedere roman is bovendien door Sander Bink van een kort maar krachtig nawoord voorzien.

De jury van de Gerrit Komrij-prijs hoopt dat deze jonge traditie nog heel lang voortgezet zal worden. De toekenning van de prijs is dus niet alleen op basis van de resultaten uit het verleden, maar het is nu vooral een aanmoedigingsprijs om die reeks vol te houden. De jury leest met alle plezier ieder jaar met een nieuwe roman uit de tijd van Couperus.

In 2012 is de Gerrit Komrij-prijs opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren. Komrij was gek op oude literatuur en hij heeft veel gedaan deze onder de mensen te brengen. De Gerrit Komrij-prijs gaat naar die persoon (of instantie) die het best / leukst / origineelst / etceterast de oudere literatuur over het voetlicht weet te krijgen.

Bron: https://www.neerlandistiek.nl/2019/12/gerrit-komrij-prijs-2019/#more-46298

RATING

5

STEMMEN

1

HITS

1377

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief