Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Frank Heinen wint de Nico Scheepmaker Beker 2019

Redactie Schrijverspunt

Frank HeinenDe Nico Scheepmaker Beker is voor de zestiende keer uitgereikt. De 5-koppige jury, naast bovengenoemde leden bestaande uit Marie-José Kleef , Wilfred van Buuren en Gert Jan van Tilborg, heeft bepaald dat de beker aan Heinen moest worden overhandigd. Hij volgt daarmee Hugo Logtenberg op. Hij won vorig jaar met zijn boek “De hand van van Gaal”.

Willi Kraus, Alessandro Zarelli, Ali Dia en Jaguaré Bezema de Vasconselos. Nooit van gehoord? U bent in goed gezelschap. De jury van de Nico Scheepmaker Beker kende deze namen tot voor kort ook niet. Het zijn namen van enkele van de vergeten voetballers die Frank Heinen met zijn boek ‘’Buiten de lijnen’’ aan de vergetelheid heeft ontrukt.

Ruim 550 pagina’s met miniaturen over vergeten voetballers uit de hele wereld. Heinen schrijft het zo mooi op dat je gaat denken dat hij alles verzonnen heeft, maar de voetballers hebben ook nog echt bestaan. En dat is allemaal te danken aan de bijna archeologische nieuwsgierigheid en het ongelooflijke schrijftalent van Frank Heinen.

Naast “Buiten de lijnen” waren nog vier andere boeken genomineerd:

  • Johan Cruijff  (Auke Kok)
  • Paul Dogger (Peter Zantingh)
  • Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen (André van Kats)
  • Briek! De laatste flandrien (Herman Chevrolet)

Lees hier het volledige juryrapport. 

De Nico Scheepmaker Beker werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. De trofee is vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930 – 1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.

Bron: https://olympischstadion.nl/nl/frank-heinen-wint-de-nico-scheepmaker-beker

RATING

4

STEMMEN

1

HITS

788

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief