Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Caro van Thuyne wint de Bronzen Uil 2021

Redactie Schrijverspunt

De Vlaamse Caro Van Thuyne wint het bronzen beeld en de cheque van 10.000 euro. De Nederlandse Sholeh Rezazadeh wint de Publieksprijs.

De Bronzen Uil is dé Nederlandstalige literaire debuutprijs van Willemsfonds vzw en Algemeen-Nederlands Verbond om debuterende auteurs uit de Lage Landen een breedgedragen platform te bieden. De prijs werd uitgereikt tijdens de slotceremonie van Het Betere Boek, hét literair festival van het Willemsfonds. Ook voor deze editie was de Minard de plek waar het spektakel gebeurde.

Na het lezen van 39 ingediende romans blijkt 2021 een kwalitatief sterk jaar te zijn met veel heerlijk jong geweld. De jury koos uit deze debuutromans de volgende shortlist :

Simone Atangana Bekono met Confrontaties (LEBOWSKI)
Amarylis De Gryse met Varkensribben (PROIMETHEUS)
Tobi Lakmaker met De geschiedenis van mijn seksualiteit (DAS MAG)
Vincent Merjenbergen met De grijzen (ATLAS)
Sholeh Rezazadeh met De hemel is altijd paars(AMBO-ANTHOS)
Caro Van Thuyne met Lijn van wee en wens (KOPPERNIK)

Jury 2021: Jos Geysels, Yasmine Allas, Majida Bellal, Sylvain Peeters, Wim Van Gelder, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke.

De jury was onder de indruk van deze boeken die de smalle strook bewandelen tussen het hart en de harde wereld, tussen de droom van vrijheid en de soms verstikkende realiteit, de dunne lijn tussen volhouden en opgeven. Iedereen zoekt een manier om hun zinnen te bevrijden en een eigen plek te vinden, verlies achter zich te laten, de toekomst vrij te stellen en een eigen stem te vinden.

Vooral bij één boek werd de jury bekoord door de authentieke weergave van een eigenzinnige zoektocht van een mens die terug betekenis wil vinden in het leven.

De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt. Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.

Het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro gingen naar 'Lijn van wee en wens (Uitgeverij Koppernik), het meanderend debuut van de Vlaamse Caro Van Thuyne. De hoofdprijs werd overhandigd door Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld).

Prijsuitreiking

v.l.n.r. Vlaams parlementslid Stephanie D'hose (Open Vld), debutante Caro Van Thuyne, Willemsfonds-directeur Mattias De Vuyst en Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld).

Het Belgisch-Nederlands leespubliek had daarentegen een andere favoriet en bekroonde 'De hemel is altijd paars' (Ambo Anthos), de poëtische debuutroman van de Nederlandse Sholeh Rezazadeh, met de Publieksprijs. Deze prijs werd uitgereikt door het lokale leesplatform Gent Leest en Stephanie D'Hose.

'Waar tot vorige jaren enkel online kon gestemd worden, bereikten we nu via verschillende kanalen het publiek. Namelijk via leesclubs, boekhandels. En onze partner 'Gent Leest'. Ook internationaliseerden we onze werking door onze samenwerking met het Algemeen-Nederlands Verbond en een uitbreiding van onze juryleden', aldus Willemsfonds-voorzitter Amand Dewaele.

Partners en subsidiënten van De Bronzen Uil & Het Betere Boek 2021:

ANV, Bibliotheek De Krook, CzechLit, De Reactor, deMens.nu, Gent Leest, Geuzenhuis, Liberas, Literatuur Vlaanderen, Minard, Paard Van Troje, PEN Vlaanderen, Sabam For Culture, Stad Gent, Vlaamse Overheid, Voo?uit, Willemsfonds vzw.

Bron: https://www.willemsfonds.be/de-bronzen-uil

RATING
STEMMEN
HITS

347

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief