Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda winnen Woutertje Pieterse Prijs 2021

Redactie Schrijverspunt
Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn winnaars van de vierendertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek Hele verhalen voor een halve soldaat dat is uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Hele verhalen 390x470Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, eveneens van Lindelauf en Volbeda, dat in 2017 al werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten. Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2018 won hij het Gouden Penseel voor Fabeldieren. Volbeda verbergt graag kleine codes in zijn tekeningen en haalt zijn inspiratie o.a. uit fotografie, poëzie, scheikunde en strips. Strips inspireren hem om te experimenteren met het ritme van beelden, en de samenwerking tussen tekst en beeld.

De jury over het winnende boek

De jury noemt het winnende boek gedurfd: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”

Bekendmaking

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus, kon de uitreiking van de 34e Woutertje Pieterse Prijs niet plaatsvinden op de gebruikelijke manier. Juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte in plaats daarvan het winnende boek bekend op zaterdag 10 april in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat. De winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs 2021 werden vervolgens geïnterviewd door Frits Spits.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2021

Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Marga Scholma, Veerle Vanden Bosch en Marjoleine Wolf.

Nominaties 

Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerde de jury Alfabet van Charlotte Dematons (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren), De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Uitgeverij Leopold), Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold), Koningskind van Selma Noort (Uitgeverij Leopold) en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck (Em. Querido’s Uitgeverij).

Lestips

Bij alle genomineerde boeken is door Loes Reichenfeld van Lees met Loes lesmateriaal ontwikkeld voor het onderwijs. Deze lessuggesties zijn geschikt voor verschillende groepen in het primair- en secundair onderwijs.

Bron: https://woutertjepieterseprijs.nl/deelnemers/woutertje-pieterse-prijs-2021/

RATING
STEMMEN
HITS

420

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief