Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Babel van Gaston Dorren wint Onze Taal/ANV-taalboekenprijs

Onze Taal ANVBabel van taaljournalist Gaston Dorren, een boek over de twintig grootste talen ter wereld, is onderscheiden met de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs. De schrijver ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 5 oktober op het grote publiekscongres van Onze Taal in Utrecht, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de eerste keer dat deze taalboekenprijs is toegekend.

In Babel portretteert Gaston Dorren de twintig grootste talen ter wereld – van het Engels tot het Vietnamees – op een originele manier. De jury prees het boek om zijn eigenheid, zijn gedegenheid en zijn toegankelijkheid:  “Babel verrast door zijn opzet, blijft voortdurend boeien door de afwisseling van gedegen informatie, verrassende feiten en intrigerende weetjes. De stijl is prettig: de auteur deelt volgens de beste non-fictietradities zijn kennis en ervaringen, en het geheel is erudiet, geestig, speels, helder en toegankelijk, met hier en daar een persoonlijke noot.”  Lees hier het volledige juryrapport.

De Onze Taal/ANV-taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw. Er waren zes boeken genomineerd.

Nominaties

 • Babel. De twintig reuzentalen van de wereld van Gaston Dorren (Athenaeum—Polak & Van Gennep)
 • Dat gezegd hebbend. Taal in politiek Den Haag na 1950 van Siemon Reker (In Boekvorm)
 • ‘Een mooie mengelmoes’. Meertaligheid in de Gouden Eeuw van Marc van Oostendorp en Nicoline van der Sijs (Amsterdam University Press)
 • Het groot Nederlands vloekboek van Marten van der Meulen en Het groot Vlaams vloekboek van Fieke Van der Gucht (Lannoo)
 • Het zonderwoorden-boek. Waarom we steeds meer zeggen met emoji van Lilian Stolk (Maven Publishing)
 • Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse (eigen beheer)

Jury

De jury bestaat uit:

 • Nelleke Noordervliet (juryvoorzitter) – schrijfster en bestuurslid van Onze Taal
 • Ton den Boon – hoofdredacteur Van Dale en taalcolumnist bij dagblad Trouw
 • Peter Debrabandere – hoofdredacteur Neerlandia, namens het Algemeen-Nederlands Verbond
 • Vibeke Roeper – directeur Genootschap Onze Taal
 • Geertje Slangen – producer en coördinator bij VRT Taal

Voor de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs komen alleen oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 januari 2018 en 30 juni 2019. Zie hier voor een uitgebreidere beschrijving van de genomineerde titels.

RATING

5

STEMMEN

1

HITS

1379

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief