Literaire prijzen

Hier het actuele nieuws over literaire prijzen. Een literatuurprijs wordt periodiek (vaak jaarlijks) uitgereikt aan een auteur voor een specifiek werk, een serie werken of zijn of haar gehele oeuvre. Er zijn de nodige literaire prijzen in België en Nederland. We streven naar een actueel overzicht met het laatste nieuws. Ontbreekt volgens jou belangrijk nieuws over literaire prijzen? Laat het ons a.u.b. weten.

Annemarie Haverkamp wint de Anton Wachterprijs 2020

Redactie Schrijverspunt

Anton Wachterprijs dit jaar voor debuutroman De achtste dag van Annemarie Haverkamp.

wachterprijs2020Annemarie Haverkamp is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2020, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar roman De achtste dag. Volgens de jury weet ze zich in haar debuut te profileren ‘ als een auteur die een dilemma of drama verfijnd en subtiel over het voetlicht weet te krijgen. Zonder larmoyant te worden schetst zij in acht dagen de problemen van de ongeneeslijk zieke vader. Sinds de dood van zijn vrouw, een voormalig balletdanseres, draagt timmerman Egbert Tol de zorg voor zijn zwaar gehandicapte zoon. Hij doet dat met liefde, humor en grote vindingrijkheid. Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand’.

                       
                         Foto: Jan Willem Kaldenbach

Annemarie Haverkamp (44) werkt als hoofdredacteur van het universiteitsblad Vox van de Radboud Universiteit in Nijmegen en schrijft (onder meer als columnist) voor diverse andere bladen. De Anton Wachterprijs, vernoemd naar de hoofdpersoon uit acht romans van Simon Vestdijk, wordt dit jaar voor de 22e keer toegekend. Voor deze editie las de jury – Gerbrand Bakker, Kees ‘ t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en voorzitter Geart de Vries – 127 boeken, zes minder dan in 2018.
Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Maartje Wortel, Roos van Rijswijk en Ellen de Bruin (in 2018).

Er waren dit jaar zes genomineerden: naast Annemarie Haverkamp waren dat Hannah van Binsbergen (met Harpie), Sebastiaan Chabot (met De slaap die geen uren kent), Caro van Thuyne (met Wij, het schuim), Michiel Cox (met Messias van niks) en Mariken Heitman (met De Wateraap).DE ANTON WACHTER PRIJS
De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire romandebuut naar oordeel van een vakjury, en wordt toegekend aan een veelbelovend auteur waarvan in de afgelopen twee jaar een opmerkelijk Nederlandstalig prozadebuut is verschenen. In aanmerking komen de literaire prozadebuten uit Nederland en Vlaanderen die zijn gepubliceerd in de twee jaren voorafgaand aan de uitreiking. De Anton Wachterprijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk. Literaire non-fictie, literaire thrillers, jeugdliteratuur en bundeling van columns worden niet door de jury beoordeeld.
De prijs bestaat uit een bedrag van en een replica van het beeldje van Anton Wachter.
De debuterende auteurs wier schrijftalenten door de vakjury zijn onderkend, hebben vrijwel allen naam gemaakt in het literaire veld.

Bron: https://www.cc45harlingen.nl/anton-wachterprijs/

RATING
STEMMEN
HITS

615

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief