SCHRIJFACTIVITEIT: LIMERICK

Een limerick is een gedicht van vijf regels met het rijmschema a a b b a. In de eerste regel wordt (meestal) een persoon of dier geïntroduceerd met een plaatsnaam. Voorts heeft een limerick vaak humoristische of dubbelzinnige inhoud. De laatste regel is de clou.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Sloerie

Publicatie: | Elka Le Mair
Een dorre sloerie uit Purmerend
die deed alles voor nog geen cent.
En kwam je niet klaar,
geen enkel bezwaar.
Dan kreeg je een abonnement.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
16.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik had je al gefeliciteerd maar nogmaals, ik hoop dat je het goed hebt gevierd. Maar, ik ben het met Annemarie eens. Mij is geleerd dat een limerick als olifantengestamp moet zijn. Bij jouw gedicht liggen de ‘klemtoonen’ niet lekker. Dat komt mede door de inconsequentie van het aantal lettergrepen wanneer je regel 1 vergelijkt met regels 2 en 5.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Elka Le Mair 19.01.22
  Oeps, dacht ik toch dat ik gereageerd had, maar nee ... Ik zou de kritiek graag begrijpen, want dan leer ik ervan, maar ik begrijp het gewoon niet. Mijn hele jeugd zei mijn vader limericks op. In het Engels (want hij had in Engeland gewoond) en in het Nederlands. Uit boekjes, maar hij maakte ze ook zelf. Dat ritme/metrum, dat gevoel heb ik dus, is me op die manier met de paplepel ingegoten. En ik hóór het zelf ook, als ik ze hardop lees. En dan krijg ik van jou en Annemarie dus de feedback dat het niet lekker loopt. Het gaat er mij niet om dat ik mijn gelijk wil halen. Liever zou ik horen hoe jullie het dan lezen, maar dat kan helaas niet. Liever zou ik jullie laten horen hoe het klinkt als ik het hardop leest en of je dan nog steeds zegt dat het niet klopt. Als ik het nu wijzig, dan klinkt het voor mijn gevoel niet meer, dus dat kan ik ook niet doen. Wel jammer dit ...
  • Herscho Duds 19.01.22
   Elka: Gelukkig reageer je, ik was verontrust dat je kwaad was. Ik begrijp je volkomen. Ik dacht ook dat mijn limericks klopten (ik schrijf ook voor de globale site AllPoetry.com) ondanks dat ik misschien een beetje smokkelde, en heb ze zomaar eens naar een expert gestuurd. Die stuurde warempel bericht terug en ik kreeg de wind van voren. Toen dacht ik mijn les te hebben geleerd maar kreeg ik hier op Schrijverspunt toch weer kritiek dat sommigen niet goed lazen. Toen heb ik het één en ander es danig onderzocht (ja, ja, met Google) en heb ik de schema’s bestudeerd. De eerste limerick daarna is “schrijven is schuiven” hier op deze site waarbij ik voor alle duidelijkheid ook het schema heb vermeld. Het moeilijkste dus in mijn ogen is niet het schrijven van een limerick die je zelf opleest, maar eentje waarbij de lezer geen andere keuze heeft dan het ook goed te lezen. Of je nu 88558, 99669, 99559 etc. (er zijn meer variaties) lettergrepen hanteert, de klemtonen (het metrum) liggen vast (olifantengestamp). In deze context kijk ook eens naar regel vier in je volgende inzending. Maar, dat is dus zo ik het zie. Ik zeg niet dat het zo moet (dat zou hypocriet zijn van iemand die haiku’s in rijm schrijft) maar dan weet je waar ik vandaan kom, zogezegd.
12.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Heel humorvol maar ritmisch, met name het begin, loopt niet lekker. Sorry!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Elka Le Mair 12.01.22
  Hoi Annemarie! Je hoeft geen 'sorry' te zeggen, hoor, maar ik denk dat jij het anders leest dan ik. In mijn hoofd en ook als ik het hardop lees, klopt het wel.
12.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
gefeliciteerd en ik hoop dat je een prijs zult winnen
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.01.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik wil je van harte feliciteren met je verkiezing tot talentvolle schrijfster 2021! Je talent had ik van aanvang aan (h)erkend. :)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.