SCHRIJFACTIVITEIT: LIMERICK

Een limerick is een gedicht van vijf regels met het rijmschema a a b b a. In de eerste regel wordt (meestal) een persoon of dier geïntroduceerd met een plaatsnaam die meestal gekozen wordt vanwege het rijm. Voorts heeft een limerick vaak humoristische of dubbelzinnige inhoud. De laatste regel is de clou.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Affaire

Publicatie: | dagboek nachtmens

Een vrouw zat te vlassen

Op buurman van klasse

‘t Probleem was haar man:

Betrapte haar plan

Dus vrouw kon verkassen

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
21.10.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik vind het een mooi gedicht. Maar het aantal lettergrepen in 1,2,5 is volgens traditionele Limerick regels te weinig. Is er iets nieuws waar ik van weten moet?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • dagboek nachtmens 21.10.21
  Limericks zijn voor mij nieuw, maar ik las dat het metrum U_UU_U moest zijn in regels 1,2,5 en U_UU_ in regels 3,4 met aabba rijmschema (volgens een site genaamd poezieverrijkt). Al vond ik het lastig om te schrijven, vond het zelf beter klinken als het inderdaad meer lettergrepen heeft. Wat is het traditioneel gesproken?
  • dagboek nachtmens 25.10.21
   @Herscho Duds Bedankt voor de tip! Ga ik voor de volgende keer proberen :)
  • Herscho Duds 22.10.21
   Ik ben zelf ook nieuw hierin en was/ben ook vaak in de war gebracht. Wat ik ervan maak is dat acht of negen lettergrepen in regels 1,2, en 5 veel wordt gehanteerd, net als 5 of 6 in regels 3 en 4. Wat het metrum betreft zie mijn uitleg bij de Limerick ‘schrijven is shuiven’ die is gebaseerd op hulpzame commentaren van Louise van van der Hee. Maar, wat ik ook zeg, er is altijd wel iemand die dat gaat nuanceren. Maar volgens mij zit je veilig met wat ik noemde.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.