Liefde op en naast het veld

Schrijfwedstrijd ´Liefde op en naast het veld´

SVM Publishing organiseert in samenwerking met Schrijverspunt een spannende New Adult schrijfwedstrijd! Het thema is

Liefde op en naast het veld’.

De verhalen dienen een sportthema te hebben, maar breed: B.v. tennis of voetbal, ijshockey, wielrennen, boksen, kunstschaatsen, etc. Hoe? Dat is aan jou! Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel New Adult verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd.

De voorwaarden voor deelname zijn:

 • Deelname is mogelijk van 1 september t/m 31 oktober 2019 (24.00 uur).
 • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen (een account is gratis).
 • De minimale lengte is 1500 woorden (bij voorkeur maximaal 2000 woorden).
 • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
 • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending. Corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
 • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
 • We verwachten een verhaal in het New Adult genre.
 • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
 • Door deelname aan de wedstrijd verleen je SVM Publishing toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren. Bij publicatie zal, zo nodig, tekstcorrectie plaatsvinden.
 • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.

Wat kun je winnen?

Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal SVM Publishing een bundel uitgeven van de beste verhalen.

Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

SVM Publishing geeft, bij voldoende kwaliteit, twee auteurs van een inzending de gelegenheid tot het schrijven van een volledig manuscript om uit te geven.

Meedoen is nog mogelijk:

Dagen
:
Uren
:
Minuten
:
Seconden
Meedoen van:
1 september t/m 31 oktober
2019
Om mee te doen eerst inloggen s.v.p. (registreren is gratis!).

New Adult

Kenmerken:
 • Personages zijn tussen de 18 en 30 jaar oud
 • Een van de hoofdpersonages heeft iets heftigs meegemaakt
 • Erotische momenten spelen een rol in het verhaal

Rood is de kleur van de liefde

Rood is de kleur van de liefde

Fiona Hack

De golfbaan ligt er groen bij. Na een periode van regen ziet Maarten ernaar uit om een balletje met zijn beste vriend Ronald te slaan. De meeste weekenden lukt het ze om achttien holes te lopen. Ze bespreken de week en laden op voor de week die komt. Vooral Maarten heeft deze gesprekken nodig. Na zijn studie in de ICT heeft hij een jaar gereisd. Lekker flierefluiten door India, Australië en Nieuw-Zeeland. Vooral India heeft grote indruk op hem gemaakt. Hij heeft er leren mediteren en loslaten. Niet alleen het idee dat materiële zaken belangrijk zijn. Het kan best een beetje minder. Maar ook loslaten van ballast uit het verleden. Als een nieuw mens is hij teruggekeerd in Nederland. Al snel vindt hij een baan bij een groot Amerikaans bedrijf. Het tempo, de hoge druk en verantwoordelijkheid weegt zwaar en maakt hem onzeker of hij alles wel goed doet.

Na achttien holes heeft hij alle frustraties eruit geslagen en kan hij er weer een week tegen.

Als hij de kantine binnenloopt ziet hij Ronald al staan.

‘Hoi.’ Maarten begroet hem, terwijl hij langs hem heen kijkt naar de vrouw die hij op de achtergrond ziet staan. Ronald ziet het en kijkt over zijn schouder.

‘Ja, ik weet het. Ze is mij ook al opgevallen.’ Maarten lijkt bevroren. Het is niet mogelijk om zelfs te knipperen met zijn ogen. De vrouw heeft niets in de gaten. Ze staat naast een man en een vrouw en lijkt in diep gesprek te zijn.

‘Kom op, gast.’ Ronald trekt hem aan zijn arm mee naar de tee-off. ‘Als ze je zo ziet staren schrikt ze zich rot. Straks denkt ze dat je een stalker bent.’

Deze opmerking komt bij Maarten binnen. Alsof iemand op play drukt komt Maarten in beweging.

‘Hoezo stalken. Ik zie haar net voor het eerst.’

‘Dat weet zij toch niet?’ Ronald plant de tee in de grond en legt voorzichtig zijn golfbal erop. Hij pakt de houten driver uit zijn golftas en maakt zich klaar voor zijn eerste slag van die ochtend. Hij zwaait de golfclub tot voorbij zijn schouder, dan laat hij ontspannen zijn armen zakken en mikt op de golfbal.

‘Weet jij wie ze is?’ Maarten vraagt het op het moment dat Ronald midden in zijn fullswing zit. Een kluit aarde vliegt de lucht in. De golfbal ligt geduldig op de tee. Ronald zucht. ‘Nee, geen idee wie ze is. En als we nog iets aan onze achttien holes willen hebben dan stel ik voor naar binnen te lopen en het haar te vragen.’

‘Ik wist niet dat je kwaad werd, hoor.’ Maarten snapt wat zijn vriend zegt. Hij komt om de golfen en niet om zich bezig te houden met wildvreemde vrouwen. Ronald heeft makkelijk praten, denkt Maarten. Hij is net getrouwd en verwacht zijn eerste kind.

Hij kijkt toe hoe Ronald de driver in zijn golftas zet en het bij wijze van rolkoffer achter zich aan trekt. Maarten doet hetzelfde.

‘Ze is er nog.’ Ronald wijst haar aan. Inmiddels zit de vrouw alleen aan een tafel en bekijkt aandachtig de menukaart voor smoothies. ‘Zo te zien komt ze niet om te golfen.’

Maarten ziet ook dat ze geen golfclubs bij zich heeft. De meeste leden hebben hun eigen clubs. Mensen die het een keer willen proberen kunnen golfclubs huren. Misschien dat deze vrouw ook lid wil worden en wacht op iemand om samen mee te gaan, denkt Maarten.

‘Ik denk dat je snel moet toehappen,’ zegt Ronald. ‘Stel dat ze op haar vriend wacht.’

Het zweet breekt bij Maarten uit bij de gedachte dat hij deze bloedmooie brunette zal aanspreken. En helemaal bij het idee dat zij geen vrijgezel is. ‘Ik moet even zitten,’ zegt Maarten tegen zijn vriend. Ze kiezen een tafel bij het raam schuin achter de tafel van de mysterieuze vrouw. Maarten kan alleen haar rug zien. Zo kan hij haar ongestoord aanstaren zonder dat zij het merkt.

Jeanine, de serveerster, nadert de tafel van de brunette en neemt haar order. Even later brengt ze een smoothie van rood fruit.

‘Rood is de kleur van de liefde, vriend,’ zegt Ronald. ‘Het wordt tijd dat jij ook iemand in je leven krijgt. Ga er gewoon voor.’ Lachend voegt hij eraan toe: ‘Doe net alsof je Tiger Woods bent.’ Maarten snapt de grap. Tiger deed zijn naam bij de vrouwen eer aan. Hij niet. Hij is veel te verlegen. In zijn studententijd heeft hij geprobeerd om vrouwen te versieren door ze een drankje aan te bieden. Het drankje namen ze graag van hem aan, maar daarna draaiden ze zich om en dansten weg met een ander. Sinds zijn studietijd, zo’n vijf jaar geleden, heeft hij geen enkele vrouw benaderd om iets te drinken. Maarten is bang voor de afwijzing. Ook zijn tijd in India heeft hem niet van dit gevoel kunnen afhelpen.

‘Wat als ze nee zegt.’

‘Als je daar bang voor bent, ontmoet je nooit iemand.’ Ronald pakt zijn telefoon.

‘Wie bel je?’

‘Annet.’ Maarten hoort de telefoon over gaan.

‘Waarom bel jij je vrouw?’ Maarten krijgt het steeds benauwder.

‘Mijn vrouw weet altijd raad met dit soort dingen. Als jij niet met haar durft te praten dan kan Annet misschien zorgen voor een opening.’

Maarten moet toegeven dat dit kan werken. Vrouwen voelen zich bij elkaar op hun gemak, denkt hij. Beide mannen zitten gefocust op de telefoon te wachten tot Annet opneemt. Ronald heeft de telefoon op speaker gezet. Als ze eindelijk opneemt kan iedereen in een omtrek van zes meter haar stem horen. De onbekende vrouw kijkt verstoord achter zich. Maarten doet net alsof hij iets op de grond heeft laten vallen en duikt onder de tafel. Ronald heeft door wat er gebeurd en drukt het geluid weg. Snel zet hij de telefoon tegen zijn oor en probeert Annet zo stil mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is.

‘Ik kom eraan,’ roept ze en verbreekt de verbinding. Even kijken de vrienden naar de telefoon waar de foto van een lachende Annet te zien is. Maarten ziet Ronalds blik verzachten, terwijl hij naar de afbeelding van zijn vrouw kijkt. Hij wil dat ook kunnen doen. En waarom niet de mysterieuze brunette? Maarten stelt zich voor hoe ze over een jaar nog samen zullen lachen om zijn stuntelend verzoek om eens uit te gaan. Het idee veroorzaakt een warme gloed in delen van zijn lichaam die privé zijn. Opstaan kan hij in die staat niet riskeren. Blosjes op zijn wangen verraad zijn penibele situatie die zich onder de tafel afspeelt.

‘Haal even diep adem,’ raadt zijn vriend hem aan.

‘Ik heb liever een zak ijsblokjes.’

‘Je hebt het wel zwaar te pakken zeg.’ Ronald probeert niet te lachen of te hard te praten. Inmiddels zijn de meeste tafels leeg. Iedereen is vertrokken naar de tee-off plaats. Alleen de eenzame vrouw en zij bezetten een tafel.

Terwijl Maarten de spanning in zijn edele delen weg puft, leunt Ronald naar hem toe. ‘Ik heb een idee,’ fluistert hij. ‘Benader het zoals een topsporter een wedstrijd benadert. Met haar als prijs.’

Ronald zoekt snel op zijn telefoon hoe een topsporter zoiets eigenlijk aanpakt. ‘Als ik denk aan haar als prijs dan kan ik het eerste uur niet meer opstaan.’ Ronald grinnikt. De telefoon legt hij tussen hen in zodat Maarten kan meekijken.

‘Er staat hier dat je je moet focussen op de taak en niet op het doel. Dus focus op het maken van een praatje en niet op trouwen en kinderen krijgen. Dat zijn vele stappen te ver.’ Maarten knikt.

‘Verder staat er dat topsporters veel doen aan visualisatie.’

‘In India heb ik leren mediteren. Dan moest ik juist nergens aan denken.’

‘Je kunt visualiseren hoe je zelfverzekerd jezelf aan haar voorstelt en dat ze het leuk vindt om je te ontmoeten.’

‘Ok, ik zal het proberen.’ Maarten sluit zijn ogen, haalt diep adem en voelt de spanning wegtrekken als hij zich een scène voorstelt die goed afloopt. Hij stelt zich voor hoe ze samen gearmd de kantine verlaten. Als hij na een paar minuten zijn ogen opent is alles onder de gordel naar de normale staat gezakt en voelt hij zich zeker genoeg om op te staan en de vrouw aan te spreken.

Op dat moment rinkelt een telefoon. De vrouw neemt op. Maarten en Ronald horen de vrouw opnemen met de naam Corine. Verschrikt kijkt Ronald Maarten aan.

‘Ik weet wie zij is,’ zegt hij.

‘Wie dan?’

‘Zij moet Corine Jasperse zijn, Nederlands kampioen golf in de dames categorie. Zij heeft een handicap van vier.’ Snel appt hij deze waardevolle informatie aan zijn vrouw.

Maarten kan zijn geluk niet op. Een droomvrouw die ook van zijn lievelingssport houdt. Zijn handicap is elf. Niet fantastisch maar zeker niet de slechtste. Zijn hart slaat twee slagen over als hij ziet dat Corine haar telefoon in haar tas stopt en opstaat. Snel volgt hij haar voorbeeld. Hij staat met zoveel enthousiasme op dat zijn stoel omvalt en tot een meter achter hem tot stilstand komt.

Corine kijkt met een geïrriteerde blik achterom, terwijl ze naar de bar loopt om haar smoothie af te rekenen. Maarten ziet zijn kansen verdampen als Annet binnenkomt. Haar buik verraadt haar toestand. Iets dat zorgt voor een constante stroom van gespreksstof, waar ze ook komt. Maarten ziet hoe ze kordaat op Corine afstapt en een praatje met haar maakt. De twee vrouwen lachen smakelijk om iets dat Maarten niet kan horen, maar mogelijk over hem gaat. De twee kijken in zijn richting. Maarten voelt zich niet op zijn gemak. Als hij niet terug naar de kantine was gegaan dan zouden hij en zijn vriend bij hole zeven zijn. Misschien moeten ze de missie maar opgeven. Dit wordt niets. Hij wil Ronald net vragen om de liefde te verplaatsen naar het veld als Corine en Annet naar hun tafel lopen.

‘Dit is mijn man Ronald,’ stelt Annet voor aan Corine. Ze glimlacht vriendelijk. ‘En dit is Maarten. Hij is niet lang geleden teruggekomen uit Australië.’

‘Daar ben ik ook geweest,’ zegt Corine. ‘Australian Open voor dames. Ik ben derde geworden.’

Maarten ontspant zichtbaar nu hij over golf kan praten. De twee hebben een klik en voordat hij het weet loopt hij gearmd naast zijn brunette de kantine uit en het veld op.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 116
(Gemiddelde waardering 4.2 met 5 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Alle gepubliceerde inzendingen

Nieuwtjes

Poëziegeschenk 2020: tien dichters van nu

Het Poëziegeschenk 2020, getiteld nu, is een bloemlezing met werk van tien jonge, talentvolle dichters uit Vlaanderen en Nederland. Ze debuteerden al, maar staan nog aan het begin van hun…

Nieuwe schrijfactiviteit: De schrijfopdracht

Een nieuwe schrijfactiviteit bij Schrijverspunt! Een nieuwe schrijfactiviteit bij Schrijverspunt waarbij een verhaal een vooraf gekozen beginzin en eindzin heeft. Voor schrijfactivisten weer een…

Ook meestemmen bij de Poëzie-battle?

Een project van Schrijverspunt. Een poëzie-battle. De werkwijze is eenvoudig. Schrijvers kunnen hier een gedicht toevoegen en bezoekers kunnen stemmen, door het geven van een waardering, voor elk…