Voor schrijvers, door schrijvers
Avatar

Karin Driegen

OffLine
Biografie
Achtergrond
Schrijver, Uitgever
Contact opnemen
Leden mogen contact met mij opnemen (geen acquisitie)
Schrijverspagina
Meer informatie:

Herdenk 75 jaar vrijheid met een boek op de bank


waarom moet ik“In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.”

Waarom moet ik u tegen jou zeggen?


De debuutroman van Karin Driegen
Deze psychologische oorlogs- en verzetsroman verscheen in februari 2020 bij uitgeverij WKD.
Een roman over een huwelijk tussen een Nederlandse vetzetsstrijder en een Duitse immigrante tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tegen de achtergrond van een Gronings grensdorp in de Tweede Wereldoorlog, volgen we het huwelijk van een Nederlandse verzetsstrijder en een Duitse immigrante. Douwe vecht voor de vrijheid, terwijl Minnie alles op alles zet om hun gezin te voeden. Door haar afkomst wordt ze geconfronteerd met anti-Duitse sentimenten van haar dorpsgenoten en voelt zij zich alleen staan. Als ze haar man verdenkt van een verhouding met een koerierster, raakt ze vertwijfeld en wordt ze verteerd door jaloezie. Vlak voor de bevrijding wordt Douwe verraden, opgepakt door de nazi’s en gefusilleerd. De koerierster pleegt zelfmoord. Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven? Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een roman over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving.

Boekgegevens:

Titel: Waarom moet ik u tegen jou zeggen?
Auteur: Karin Driegen
ISBN:9789090327068 en ISBN voor E-book 9789464060409
Uitgeverij WKD
Uitvoering: paperback, 262 pagina's
Formaat: 14,8 x 21 cm
Prijs: 19.95 Euro
E-book 11.95 Euro
website: https://www.karindriegen.nl

De roman Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is online te koop via www.karindriegen.nl, via boekenbestellen.nl, Bol.com, Hebban.nl of bij elke (online) boekhandel in Nederland en Vlaanderen.

Korte biografie
Karin Driegen (1961) studeerde Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden en werkte in het onderwijs. Momenteel schrijft ze fulltime en woont aan de zuidkust van Engeland met haar man en twee dochters. 

Aanbevelingen

8-02-2020

De flinterdunne scheidslijn tussen goed en kwaad

De bevrijding van Auschwitz-Birkenau ligt 75 jaar achter ons. Nog dagelijks ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen van de wreedheden die plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog, hetzij fysiek of in hun herinnering. Het herdenken blijft onverminderd belangrijk, vooral in onze tijd.

In het boek – Waarom moet ik u tegen jou zeggen? – gaat het niet alleen over onvervuld verlangen, onvermogen, schuldgevoel en persoonlijk lijden, maar is de soms flinterdunne scheidslijn tussen goed en kwaad voelbaar. Waar je wieg staat, de tijdsgeest en levensomstandigheden spelen een belangrijke rol in het maken van levenskeuzes die een diepe weerslag hebben. In het geval van Minnie, een leven lang.

Renée Dettmers, docent Nederlands

 18-02-2020

Het is méér dan een oorlogsverhaal, het is in de kern een verhaal over ‘mens zijn’ in een complexe situatie. Over verwachtingen, keuzes, de wens het goede te doen, de onmacht daarin en het opboksen tegen (eigen) grenzen. Over hoe het is een ‘buitenstaander’ te zijn, over de wens gezien te worden, een plek te hebben. Maar ook over de ángst gezien te worden. Een rijk verhaal dat tot nadenken stemt.

Lili de Ridder, De lettervrouw

24-03-2020

Mooi en meeslepend

Ik heb dit boek in een paar dagen uitgelezen. Een heel mooi en meeslepend verhaal waarin je een kijkje neemt in de gedachtengang en het leven van de vrouw van een verzetsstrijder in de 2e Wereldoorlog. Juist omdat het boek deels gebaseerd is op echte gebeurtenissen, vond ik het een fascinerend verhaal. Geweldig boek en absoluut een aanrader !!

Nettie Hoogstrate

 26-03-2020

75 jaar later

De stormachtige periode waarin de hoofdpersonen van dit boek zich bevinden wordt goed voelbaar gemaakt. De karakters zijn erg verschillend en goed uitgediept. Als kenner van deze periode en de omgeving vind ik dit een verrassend boek. Hopelijk gaat de schrijfster het hier niet bij laten en verschijnen er meer titels van haar hand.

J. A. Palte

30-03-2020

Herkenbaar

Het boek in een adem uitgelezen. Fijne Leesstijl.
Het geeft kijk op hoe een Duitse vrouw/moeder in Groningen zich in oorlogstijd staande moest houden.
Haar gevoel voor haar nieuwe vaderland maar ook haar verlangen naar Duitsland waar haar familie en vrienden woonden.
Voorts omschrijft het boek de kracht van haar om na de oorlog zonder man verder te moeten gaan.
De liefde voor haar gezin en het geloof staan hiervoor centraal.
Ook pakkende en herkenbare beschrijvingen.

W.K.D. Alma

01-04-2020

Ontroerend mooi!

Spannend

Grappig

Meeslepend verhaal

Een vlot geschreven verhaal dat ontroert en nieuwsgierig maakt naar het verloop. Een verhaal over een vrouw en moeder in het noorden van Nederland ten tijde van de oorlog. Een verhaal over moed, angst, doorzettingsvermogen en verlangen. Ik heb het boek met ontroering gelezen en met een zucht gesloten.

Jacqueline Roedema

12-04-20202

Een indringend oorlogsverhaal.

Het boek “ Waarom moet ik U tegen jou zeggen” behandeld het thema van de laatste oorlog dagen in Oost Groningen en volgt de perikelen van een jong gezin en met name de in Duitsland geboren moeder. Het is een indringend verhaal over heldendom en de sinistere ontknoping van een verzetsgroep complot. Na de ontroerende ontknoping wordt de vrouw verder in haar leven gevolgd door de jaren tot aan haar dood. De enorme impact van het gebeuren blijft haar leven lang achtervolgen en de schrijfster maakt er een prachtig document van dat het waard is om gelezen te worden. Een boek om te koesteren en opnieuw te lezen.

Jozeph Sein

13-04-2020 

In een dag gelezen

Gemakkelijk te lezen

Mooie vormgeving

Grijpend spanned boek. Ik wilde weten wat er ging gebeuren! 

Yolande Hinton

29-04-2020 

Persoonlijke strijd in oorlogstijd

Het boek laat ons kennismaken met een Gronings gezin in oorlogstijd, waarbij de vrouw Duits is en de man Nederlands, en in het verzet. De geheime acties van de man veroorzaken twijfel en onrust bij de vrouw, en het lijkt alsof ze daar uiteindelijk aan onderdoor gaat. Een mooi geweven verhaal met onverwachte ontknoping, en met als levensles dat het belangrijk is om te blijven proberen vooroordelen tegen te gaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Het boek beschrijft het einde van de tweede wereldoorlog en geeft een realistisch beeld van een dorpsgemeenschap in een moeilijke tijd, alsook van het heropbouwen van een nieuw, onzeker bestaan daarna.

Odette Dicke

02-05-2020

Geslaagd debuut!

Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt.
Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen heeft een fijne schrijfstijl, toegankelijk voor iedereen. In het deel tijdens de oorlog tot de dood van Douwe wisselt het perspectief tussen Douwe en Minnie, waardoor je van beide personen en hun gedachtegang een goed beeld krijgt en snapt waar het in de relatie mis gaat. Ik heb het boek tot na de dood van Douwe in één ruk uitgelezen en het wist me tot tranen te roeren, hierna verslapte mijn aandacht iets. Het was interessant te lezen hoe het Minnie verder verging na de oorlog en het uiteindelijke plot te weten maar het was iets minder meeslepend.

Een zeer mooi eerbetoon aan de grootouders van de schrijfster en een volgend boek van de schrijfster haar hand zou ik zeker lezen!

Karolien Woerden
04-05-2020

Ontroerend en pakkend boek

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een boek dat ik met ontroering in een ruk heb uitgelezen.
De geschiedenis van een Duitse immigrante die trouwt met een Nederlandse man maakt nieuwsgierig.
In een prettige stijl beschrijft de schrijfster hoe het Minnie vergaat als Duitse tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe moeilijk het voor haar is om zich staande te houden terwijl haar man Douwe, actief is binnen het verzet. Je voelt haar onmacht, strijd en verdriet als ze na het fusilleren van Douwe alleen verder moet in een land dat vijandig is.
Oorlog werkt generaties lang door. Juist daarom is het waard dit boek te lezen en te herlezen.

Marjente Voordouw

08-05-2020

Bijzonder verhaal over de tweede wereldoorlog

Mijn eerste indruk van deze roman was dat ik in het begin even moest wennen aan de karakters, het verhaal en de relatie tussen de hoofdpersonen, Minnie en Douwe.
Als je verder leest begrijp je waarom Karin Driegen ervoor heeft gekozen om in het begin diep in te gaan op de genoemde onderdelen van het verhaal. Je begrijpt pas hoe alles is verlopen en waarom de mensen zo reageren als je hebt gezien hoe ze toen met elkaar omgingen. Na de oorlog en de vreselijke gebeurtenissen die toen plaats vinden probeert Minnie haar leven weer op te bouwen, je leest door de tijd heen, de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig komen aan bod. De oorlog lijkt heel ver weg maar beïnvloedt het leven van het gezin en de omgeving van Minnie wel degelijk.
Het is een verhaal over de tweede wereldoorlog maar vooral ook over de gebeurtenissen daarna. Er is een gat geslagen in het leven van Minnie en haar kinderen
En dan de titel, waar komt die vandaan? Van een van de kleinkinderen die dit tegen haar oma zegt en tijdens het lezen vond ik dit echt heel goed bij het verhaal passen.

Karin, je hebt een mooi en respectvol eerbetoon over jouw grootouders geschreven. Een boek dat verder gaat dan menig ander boek dat over deze periode geschreven is. Je hebt mij echt geraakt.
Dit is een verhaal met personages met goede en menselijke kanten, een eerlijk verhaal dat laat zien dat de oorlog niet ophield na het voorjaar van 1945.

Diane Kooistra

10-05-2020

Eervol

Mooi en eervol verhaal over de oorlog en vooral de gevolgen daarvan. Het laat mooi zien dat voor mensen uit die tijd de oorlog niet stopte bij de bevrijding. De daadwerkelijke oorlog was misschien weg, maar de klappen dreunden nog na van binnen. Het gaat over liefde, rouw, jaloezie en overleven. De personages zijn goed uitgedacht en prachtig neergezet. Er wordt gebruikt gemaakt van mooie zinnen. Ik kan wellicht niet oordelen of alle gebeurtenissen logisch zijn of kloppen, maar het voelt wel alsof alles aan dit boek klopt.
Het is een mooi geheel en een prachtig debuut. Hopelijk mogen we vaker iets lezen van deze auteur.

Maartje Mijnen

15-05-2020 

Oordeel niet te snel

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is het romandebuut van Karin Driegen (1961). Aan de universiteit van Leiden heeft ze kunstgeschiedenis gestudeerd en vervolgens heeft ze in het onderwijs gewerkt. Ze woont nu met haar gezin aan de zuidkust van Engeland. Dit verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op het leven van haar grootouders. Het is aan hen opgedragen: “Voor mijn opa die ik nooit gekend heb. Voor mijn oma die ik liefhad.”

Minnie is de hoofdpersoon in Waarom moet ik u tegen jou zeggen? Het grootste deel van dit boek speelt zich af aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in een Gronings grensdorp. Minnie is een Duitse immigrante en dat spreekt niet in haar voordeel in die tijd. Ze is getrouwd met Douwe Driest. Hij is een belangrijke schakel in het verzet. Zijn activiteiten vinden uiteraard in het geheim plaats en Minnie weet niet altijd wat hij uitspookt. Als zij op een dag een briefje vindt dat erop kan wijzen dat hij haar ontrouw is dan slaat de jaloezie toe.

In plaats van hem ermee te confronteren gaat ze zijn gangen na. Inderdaad ziet Minnie dat hij in het geheim een koerierster treft, een bekende. Dan komt alles in een stroomversnelling. Douwe wordt opgepakt na te zijn verraden en de koerierster pleegt zelfmoord. En dan staat ze er alleen voor. Pas jaren later komt ze te weten wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Haar achterdocht bleek niet terecht. De spijt daarover klinkt door in de titel als zij aan het eind verzucht dat als ze alles zou kunnen overdoen, dan “zou ik u tegen jou zeggen.”

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een vlot geschreven verhaal. Het taalgebruik is verzorgd en eenvoudig waardoor het gemakkelijk leest. De sfeer van het plattelandsleven in oorlogstijd komt goed over evenals de twijfels en de latere spijt van Minnie.

Het is een boek over de moed van de verzetsstrijders, verraad, jaloezie en vergeving. Het belangrijkste thema lijkt echter te zijn dat je vooral niet moet oordelen voordat je het fijne ervan weet. Als Minnie zich dat bijtijds had gerealiseerd dan zou spijt en vergeving niet nodig zijn geweest maar had zij met trots en respect kunnen terugdenken aan de man die zijn leven liet voor een hoger doel.

Jan Koster (De Leesclub van Alles)

24-05-2020

Mooi ontroerend verhaal!

Het verhaal start op 21 maart 1945, de dag dat Douwe wordt opgepakt in zijn huis. Zijn vrouw Minnie en drie van hun vier kinderen zijn hiervan getuige. Douwe zit in het verzet. Wie heeft hem verraden?
We gaan een maand terug naar de gebeurtenissen die voorafgaan aan zijn arrestatie. In korte hoofdstukken nemen zowel Douwe als Minnie het woord. Douwe zit sinds 1939 in het verzet, we komen te weten wie nog deelneemt aan het verzet en welke acties zij ondernemen. Ondertussen neemt Minnie, van Duitse afkomst, het huishouden en de zorg van de kinderen voor haar rekening. Alhoewel beide ouders heel begripvol en liefdevol over elkaar praten, wordt het vertrouwen in elkaar zwaar op de proef gesteld. Minnie weet dat haar man deel uitmaakt van het verzet, maar over welke rol hij hierin speelt krijgt zij niet van hem te horen. Hun oudste zoon leeft ondertussen een paar jaar ondergedoken. Douwe weet waar, maar wil hierover niets delen met zijn vrouw. Douwe deelt niets met haar en zij lijdt hieronder. Ze vraagt zich af waarom hij 's avonds pas laat en wordt achterdochtig.
Dit verhaal stopt niet wanneer het dorp bevrijd is , maar volgt het gezin tot in de jaren tachtig, waar zelfs dan nog geheimen van vroeger uitkomen.

Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is een spannende roman over wat de oorlog doet met een koppel, met een gezin en dat je dit voor de rest van je leven meedraagt. Over liefde, wantrouwen, heimwee, de warmte voor jouw kinderen, opkomen voor anderen, je plekje vinden in de wereld. De schrijfster weet je op een boeiende manier mee te nemen in dit liefdevol, dapper, uitdagend goed opgebouwd verhaal gebaseerd op haar grootouders.

Shannah Bielen (Hebban.nl)

24-5-2020

 "Waarom moet ik u tegen jou zeggen - Karin Driegen  4 sterren   
 
Een prachtig verhaal over een gezin die zich in de tweede wereldoorlog staande moet houden.
Minnie die vanuit Duitsland naar Nederland is geëmigreerd en een Nederlandse man Douwe die verzetsstrijder is.  Ze hebben drie kinderen, waarvan hun oudste zoon is ondergedoken.
 
Het verhaal speelt zich af bij Groningen waar Douwe vecht voor de vrijheid. Hij doet er alles aan om mensen te helpen, maar dit wordt hem niet makkelijk gemaakt. Ondertussen moet Minnie  haar uiterste best doen om begripvol te zijn en haar kinderen te helpen.  Minnie  weet niet wat Douwe precies allemaal doet en ook weet ze niet dat haar dochter haar man veel helpt. Doordat Minnie over alle details van het verzet in het ongewisse wordt gelaten, krijgt ze steeds meer wantrouwen en voelt ze zich er alleen voor staan. Ze wordt met de nek aangekeken in het dorp, omdat ze een ‘Mof’ is.  
 
Aan het einde van de oorlog wordt Douwe alsnog opgepakt, doordat hij door iemand wordt verraden.
Hoe dit verder afloopt moet je echt zelf gaan lezen.  Dit is een oorlogsverhaal wat ik nog niet eerder had gelezen.  Zeer realistisch en het neemt je mee naar een verschrikkelijk moeilijke tijd van honger, angst, liefde en doorzettingsvermogen.  
 
Op de website van de schrijfster  www.karindriegen.nl  vind je foto’s van haar grootouders, waar het boek op geïnspireerd is.  

 
 

28-05 2020

Bijzonder verhaal

De wrede en onverdiende dood van een dappere verzetsman echoot generaties lang na in de familie. Dit boek vertelt over deze familiegeschiedenis maar dan gezien vanuit de beleving van de vrouw van de verzetsman. Een bijzonder mooi en spannend oorlogsverhaal. Een echte aanrader!

 Caslux

29-05-2020
Met liefde en respect geschreven
In deze debuutroman verteld Karin Driegen het verhaal over Douwe en Minnie. Minnie is geboren in Duitsland en ze gaat in een grensdorpje in de provincie Groningen wonen als ze met Douwe gaat trouwen. Het verhaal begint vlak voor de bevrijding en volgt Minnie en haar gezin tot in de jaren tachtig. Douwe vertelt niet veel over zijn werk bij de verzetsbeweging en Minnie wordt daardoor achterdochtig, zeker als Douwe telkens later thuiskomt. Minnie voelt zich erg alleen staan, door haar Duitse achtergrond wordt ze niet helemaal vertrouwd. Dan heeft een gegronde reden om te denken dat Douwe vreemdgaat. Douwe wordt verraden voor het werk wat hij als verzetsstrijder doet, hij wordt opgepakt en gefusilleerd. Minnie komt erachter dat Douwe helemaal niet vreemd is gegaan en moet met haar gevoelens om zien te gaan.

Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld met een duidelijke tijdsaanduiding, dit leest erg prettig. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel beschrijft de maanden vlak voor en na de bevrijding en wordt afwisselend verteld door Douwe en Minnie. Het tweede deel begint in 1965 en beschrijft het verdere leven van Minnie.

Je leert de hoofdpersonages goed kennen en kan erg met ze meeleven. Af en toe geeft het een glimlach van herkenning, over het “gewone” leven. Het verhaal is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen en deels beschrijft het het leven van de grootouders van de auteur. Het handelen en spreken is door de auteur bedacht.

De cover is prachtig, zeker als je de betekenis ervan kent.

Een prachtig verhaal over het leven van een gezin vlak voor de bevrijding en het leven erna. Hoe lang blijft een verleden je leven beïnvloeden?

Karin schrijft zelf over deze roman:

"Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers in oorlogen, waar dan ook ter wereld".

Dat dit boek met liefde en respect geschreven is dat merk, voel en lees je.
 
Jeanet Moorman (Hebban-team) 
 
29-05-2020
Bijzonder en ontroerend
Het verhaal begint tijdens het laatste jaar van de oorlog. Hoofdpersoon Minnie heeft het gevoel dat ze haar man Douwe langzaamaan verliest. Hij zit in het verzet en zwijgt over alle verzetsactiviteiten waaraan hij deelneemt. Tot overmaat van ramp vindt Minnie een klein blikje met een briefje van een andere vrouw, waardoor ze denkt dat hij haar bedriegt. Als dit uiteindelijk niet zo blijkt te zijn, is het voor het gezin te laat: Douwe wordt opgepakt en komt niet meer terug. Minnie wordt verteerd door schuldgevoel en het verhaal vertelt haar verdere leven na de oorlog. Omdat ze oorspronkelijk Duits is, voelt ze zich nooit helemaal thuis in Nederland. Haar innerlijk strijd, in combinatie met het schuldgevoel jegens haar man wordt op een hele mooie en persoonlijke manier beschreven door Driegen. Je voelt de trots voor haar grootouders, de liefde en het respect. Het boek is meer dan een oorlogsverhaal, het is een verhaal over fouten maken, het hebben van schuldgevoel en het moeten leren leven met het verleden. Een verhaal over je best doen, je nuttig maken voor jezelf, de kinderen en de omgeving en tóch ondanks alles kunnen genieten van het leven. Zeker de moeite waard om te lezen.
 
 Manoe Snellens
 

05-06-20202 Een oorlogsroman, mooi en kwetsbaar

'Waarom moet ik U tegen jou zeggen!' Karin Driegen
"Onbewogen, zonder een woord te uiten, blijven ze samen. Een moment. Een lange tijd. Een eeuwigheid."

Een mooi en kwetsbaar geschreven roman tegen het einde van de tweede wereldoorlog. Over het gezin van Douwe en Minnie, over hoe elk van hen zich staande houd in die erbarmelijke oorlogstijd. Hoe doe je dat, leven met elkaar, in armoede en angst. Hoe ga je met elkaar om als je werkt en daarnaast in het verzet zit. Hoe zorg je voor je kinderen als er amper te eten is en je man zo vaak en veel van huis is? "Deze roman gaat over moed, onmacht, onbegrip, spijt en vergeving" en maakt dat je Minnie en Douwe in je hart zult sluiten.

Karin heeft zich laten inspireren door haar grootouders hoewel het een fictief geschreven verhaal is geeft dat, wat mij betreft het boek nét dat extra's; sensibiliteit en kwetsbaarheid.
 
Ingrid-Joan
 
 
Schrijfactiviteiten
Hits: 77
Zwerfkei
Poëzie

Onwrikbare steen onomstotelijke kei...

Publicatie vanaf: 02 oktober 2020
Hits: 121

O, pimpernelblauwtje in de lucht, je kleuren...

Publicatie vanaf: 01 juli 2020
Hits: 252
Europa
55 woordenverhaal

‘Onze nieuwe Europeaan’ schreven mijn Engelse...

Publicatie vanaf: 30 juni 2020
Hits: 234

Voor jou schrijf ik dit op papier ook al heb ik...

Publicatie vanaf: 04 mei 2020
Hits: 283
Stilte
Poëzie

Oneindige hemel onthaast mijn gedachten sleep...

Publicatie vanaf: 21 april 2020
Hits: 269

Het Coronavirus gooide roet in het eten. Talloze...

Publicatie vanaf: 21 april 2020
Hits: 265

Wat maakt jou wie je bent? Wie waren die ouders...

Publicatie vanaf: 21 april 2020
Hits: 275
Brugge
Poëzie

Kabbelende Reie strek uw armen naar de zee vaar de...

Publicatie vanaf: 21 april 2020
Hits: 509

Karin Driegen Kunst, in welke vorm dan ook, is de...

Publicatie vanaf: 21 april 2020

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !