Skip to main content
Kars Bakker

Zwollenaar geboren A'dam

© Kars Bakker op 23.08.2022.


Amsterdam is de stad waar ik geboren ben, alleen omdat mijn moeder haar opleiding daar volgde en destijds in het VU-ziekenhuis beviel. Ik werd ingeschreven in de hoofdstad, iets wat ik nog steeds enigszins betreur! Ik moet vanzelfsprekend altijd Amsterdam invullen als er naar mijn geboortestad wordt gevraagd. Op mijn ID-kaart en rijbewijs staat ook dat ik in Amsterdam geboren ben. Ik heb niets tegen Amsterdam, maar heb geen enkele affiniteit met deze stad, waar meer toeristen lijken te zijn dan bewoners.
Ik ben opgegroeid in Zwolle, de stad die mijn hart gestolen heeft. De stad, waar ik de mooiste mensen heb leren kennen. Waar mijn huis staat waar ik nu al 24 jaar met veel plezier leef met mijn vrouw en mijn twee dochters.
De stad van de IJssel, de Peperbus, de Sassenpoort en het Dominicanenklooster, waar nog echte monniken wonen. De stad van de party’s, met zijn vele buitenevenementen, waar mensen van heinde en verre komen feesten. Het stratenfestival, de bruisende binnenstad met al zijn gezellige terrasjes en restaurantjes, kermissen, de Wezenlandenpark festivals en natuurlijk de Wijthmenerplas, in het speciaal het terrein rondom de plas, waar de echte knalfeesten worden gegeven!
Het is ook de stad die een echte studentenstad aan het geworden is, met zijn Windesheim colleges, de overvolle bussen, fietsende studenten en de vele woningen die opgekocht worden door makelaars om vervolgens opgesplitst te worden tot studentenwoningen, waar ineens vier tot vijf studenten een kamer kunnen betrekken, waardoor er een woningnood ontstaat voor de ‘gewone’ Zwolse burger. En dit lapmiddel verschaft nog niet eens de benodigde woonruimte  die nodig is voor alle studenten die hun lessen aan de Zwolse hogescholen volgen.
Zwolle staat helaas ook bekend om zijn vele drugsgebruikers en dan in het speciaal de zeer verslavende drugs 3MMC, die menig leven verwoest. Mensen die deze drugs gebruiken laten hun leven aan zich voorbij gaan, het is moeilijk van deze drugs af te kicken. Het is op elke hoek van de straat te koop, of je belt de lokale dealer en de 3MMC wordt minimaal zo snel geleverd als een maaltijd van Thuisbezorgd.
Het geweld is ook niet meer weg te denken uit Zwolle met de schietpartijen, moorden, handgranaten, mishandelingen, wiethokken, harddrugs en afpersingen. Een stad die harder en harder wordt door zijn gunstige ligging als doorvoerstad voor wapens, drugs en de benodigde grondstoffen voor het maken van drugs. Vanuit Zwolle kun je makkelijk richting West-Europa, maar ook richting de Randstad. Hierdoor vestigt zich steeds meer georganiseerde misdaad in Zwolle, om vanuit het gunstig gelegen Zwolle hun duistere zaakjes te regelen.
Dit is in Amsterdam niet veel anders en komt het daar ook op grote schaal voor, maar dat was Amsterdam! Daar hoorde het allemaal te gebeuren. Maar het is in rap tempo deze kant opgekomen. Dit was natuurlijk een kwestie van tijd. Overal waar makkelijk geld verdiend kan worden, duiken ook de criminelen op …
Naast deze treurige berichten heeft Zwolle de groenste stad van Nederland en in 2017 zelfs de groenste stad van Europa! Dat is niet een dingetje waar je zo overheen stapt. Het ultramoderne station, die na een enorme renovatie mikt op de nominatie om het groenste station van Nederland te zijn.
Recreanten kunnen hier ook goed vertoeven. Zwolle heeft vele wandel- en fietsroutes in en rondom Zwolle. Met routes door beschermde gebieden, langs de prachtige IJssel, door het mooie bos ‘het Engelse werk’ of langs de Vecht, de Agnietenplas met zijn bos en camping, de Wijthmenerplas, de wijde Aa, de Berkummerkolk, het Westerveldse bos, die boven op de oude vuilnisbult is gevestigd met een prachtig uitzicht over Westerveldse kolk en dan nog de Milligerplas ... Ik kan zo nog vele locaties benoemen, maar ik denk dat u zelf eens moet komen kijken dat Zwolle meer is dan alleen de hoofdstad van Overijssel.
U bent meer dan welkom!

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
23-08-2024

Hits

390 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   dagboek nachtmens · 3 months ago
   Leuk om over je ervaringen en perspectieven te lezen. Ik ben zelf toevallig ook in Zwolle opgegroeid, maar heb de criminele kant die je omschrijft zelf niet meegemaakt. Een brave jeugd meegemaakt, al snap ik dat dat niet voor iedereen hetzelfde zal zijn geweest. Er staan trouwens wel een paar foutjes in de tekst, maar dat deerde het leesplezier zeker niet.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.