Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

zwempret

Camping Benelux te Palamos beschikt over een eigen zwembad en onze kinderen zoeken tevergeefs verkoeling tegen de hete middagzon in het pislauwe water van het Spaanse chloorbad.
De schelle kinderstemmen en plonsgeluiden voeren mijn gedachten terug naar het oude gemeentelijke Sportfondsenbad waar ik zwemmen heb geleerd. Zwemmen leren deed je in mijn tijd verplicht gedurende het schoolzwemmen in de 3e/4e klas van de lagere school.
Niet eerder en niet later. Toen nog de beste leeftijd om in korte tijd de samengestelde schoolslag , het watertrappen met de handen boven de oren en de rugslag onder de knie te krijgen.
We werden daarvoor in schoolbussen vervoerd naar een tegeltjeszwembad.
Nu leren de goudstaafjes al op 4 jarige leeftijd de diverse zwemtechnieken nadat ze op baby zwemmen met papa al watervrij gemaakt zijn.
De ouders verblijven gedurende twee jaar elke woensdagmiddag vrijwillig in detentie achter het kantineglas van de zwemschool totdat het A en B diploma behaald is en de complete metamorfose van kikkervisje tot dolfijn doorlopen is.
Daarbij ontvangen de kinderen tussentijds de deelcertificaten kikker, krokodil, zeehondje en dolfijn van deze kostbare hogere zwemopleiding.
Dit alles wordt door de ouders voor het nageslacht uitgebreid vastgelegd met de handcamera

Het Sportfondsenbad beschikte in mijn herinnering over 3 baden. Een pierenbadje voor de kleintjes, een half diep bad voor de beginnende zwemmers met drijfmiddelen en het grote bad.
Het grote bad bestond uit een diep betegelde kuip met klotsend chloorwater. Om het bad te bereiken moest je van de kleedkamers door een lange betegelde gang hollen die eindigde bij de douche. Douchen was verplicht voor je te water ging en “ze” hadden de douche zo warm mogelijk gemaakt om je daarna als een eitje dood te laten schrikken in het koude zwembadwater.
De stemmen van de kinderen ketsten tegen de tegels en galmden door de lange gang en de chloorlucht was zo penetrant dat je dagenlang na het zwemmen nog naar” lodalientje” rook.
Op schoolfoto’s uit die tijd herken ik nog mijn gebleekloogde uiterlijk.
Zweminstructie kregen we in “het diepe” door de zwemonderwijzer met fluit en haak.
Het laatste kwartier was bestemd voor vrij zwemmen en uitzinnig storten we ons dan op “de lage” om met een enorme plons zo veel mogelijk water te verplaatsen .Als de bel ging moesten we snel omkleden want de bus wachtte al. Had je je diploma behaald kreeg je een sober zwembewijs met embleem wat je moeder op je zwembroek stikte.

Later ben ik nog eens teruggegaan om zelf in de vroege ochtend te gaan zwemmen, maar de duikplank was opgetrokken en een peloton oudere vrouwen was bezig in traag tempo banen te trekken uit gezondheidsoverwegingen.
Zwemmen was toen “hot” bij de oudere dames .Aquarobics of aquajoggen bestond nog niet.
Een badmuts was verplicht voor dames en langharigen en als drijvende bloempotten (bloemen op je badmuts was trendy) verplaatsten de dames zich in de lengterichting van het bad. Altijd met tweeën en angstvallig het hoofd boven water houdend.
Lollig was het niet .want even dwars naar de overkant was geen optie en duiken niet toegestaan.
Als je dan toch besloot om een baantje mee te zwemmen werd je verplicht tot hetzelfde tempo want inhalen van deze drijvende ijsbergen was onmogelijk.
Net als bij het nijlpaard bevindt de meeste blubber zich bij oudere dames onder de waterspiegel en voor je het besefte kreeg je bij het inhalen een venijnige hoefschop in het kruis. Afstand!
Als de dames er genoeg van kregen hesen ze zich bij het trapje uit het water. Dan pas kreeg je een goed beeld wat er onder water verborgen bleef tijdens het zwemmen. De badmuts werd gevolgd door een enorme boezem afgesnoerd door een strak badpak uitlopend in een kolossale billenpartij van vet, cellulite en spataderen.
Het was ook de enige vorm van lichaamsbeweging die populair was voor dames met overgewicht en die deze sauriërs zonder al te veel moeite uit konden voeren onder het praten.
Gelukkig heb ik van achter mijn \ijskoude San Miguel een heel ander beeld .
Ik kijk tegen de strakke en elegante lijfjes van rijpe en halfrijpe Spaanse nectarines die gillend in het water springen al of niet “geholpen” door hun stoere vriendjes.
Baantjes zwemmen wordt hier niet gedaan en is trouwens levensgevaarlijk door het inspringend en induikend jeugdig geweld.
De badmeester komt tevergeefs in actie met macho fluitsignalen, maar niemand raakt echt onder de indruk .Het leven is een feest aan de Costa Brava.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 410
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster