Loading...
Kort verhaal

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Korte verhalen

Zwartje

ZWARTJE

Af en toe mochten mijn vriendin en ik met de baby van haar buren wandelen.  Van te voren deden we lippenstift op en stopten tennisballetjes onder onze T-shirts. Zo flaneerden we met de wandelwagen door het dorp. Met ons kleine kinderverstand verwachtten we, dat de mensen zouden denken dat de baby van ons was.

Diezelfde buren hadden ook veel dieren, waar we mee mochten spelen, zoals een schildpad, honden, katten en dwergkonijntjes, veel dwergkonijntjes. En die waren zo schattig en leuk om te knuffelen, vond ik.

 ‘Ach Pap, ze zijn zo lief, mag ik er een?’

‘Nee.’

‘Ik mag ook een hokje van hen hebben.’

Na veel gezeur van mij en overleg met mijn moeder, zwichtte mijn vader. Ik koos een klein, zwart beestje en zijn naam werd, heel origineel, Zwartje.

Af en toe liet ik Zwartje buiten in de tuin rondhoppen, maar als hij aan het wortelloof in de moestuin van mijn vader begon te knabbelen, moest hij weer terug naar zijn verblijf. Soms nam ik hem mee naar het park, dat achter ons huis lag. Maar ja, daar loerde het gevaar van loslopende honden, of dat hij er in zijn eentje vandoor zou gaan en nooit meer terug zou komen. Dus zat het beestje de meeste tijd eenzaam in een te klein hokje.

Wat was ik toen een ‘mutsje’, ik schaam me diep. Natuurlijk hield ik van Zwartje en uiteraard gaf ik hem iedere dag te eten, water en aandacht, maar nu besef ik pas, dat het leven voor dit diertje diepongelukkig moet zijn geweest. Een konijn is namelijk geen knuffel, maar een groepsdier, dat soortgenoten om zich heen hoort te hebben. Verder moet een konijnenhok groot genoeg zijn om minimaal drie sprongen in te kunnen maken. Had ik dat toen maar geweten! Zwartje


In de zomervakantie van 1972 gingen we met de familie een weekje naar Ameland. Mijn buurmeisje, Gerrie, paste op Zwartje. Ik had die week vaak heimwee naar mijn konijn en ik hoopte maar dat Gerrie er goed voor zou zorgen. Dat deed ze.

Toen wij een jaar later gingen verhuizen naar een flat in een andere stad, werd Zwartje zelfs door haar geadopteerd. Haar vader, die wat handiger was dan die van mij, maakte een mooi, groot hok met een ren, die op het gras kon staan. Ik hoop maar dat Zwartje er later ook nog een soortgenootje bij heeft gekregen.

Voor meer informatie over de verzorging van konijnen: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/knaagspoor/konijn

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 74
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.