Voor schrijvers, door schrijvers
 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Zonnetje

Kom ik bij de psychiater binnen, ik geef haar een hand. Ze glimlacht en vraagt me of ze het zonnetje aan zal doen.
Ik antwoord haar: ja graag want die van buiten is alweer uit gegaan.
Ze heeft het over de lamp. Samen moeten we giechelen over mijn grap.
Ze geeft nog aan dat het wat zou zijn als ze zo arrogant was om te doen of ze de zon aan kon zetten. Ik geef gelijk aan dat ik die cursus dan ook wil volgen.
Instant arrogantie zou de cursus heten en er zou als succes garantie onder staan: iedereen kan het...

Ik kom bij haar omdat ik een depressie heb, niet voor het eerst maar wel voor het eerst zo lang.
Mijn medicijnen doen niet wat ze moeten doen, namelijk zorgen dat ik stop met werkelijk over alles te piekeren. Hier een paar voorbeelden: zal ik opstaan of niet, als ik blijf liggen gaat mijn zoon niet naar school, hij (10 jaar) vindt dat echt niet erg. Ik wel, ik ga dan me moeten verantwoorden tegenover zijn vader en de school en niet te vergeten mijn eigen innerlijke zeikerd.
Die zeikerd praat tegenwoordig behoorlijk hard. Als die pillen doen wat ze moeten doen dan kan ik die zeikerd naar de achtergrond sturen en haar een beetje naar d’r eigen gezeik laten luisteren, terwijl ik dan mijn gezonde verstand kan horen. Best prettig zeg maar.
Nog een voorbeeld is dat mijn zus alias borrelend vat spirituele creatieve intelligentie, mij vraagt een stukje te schrijven. Komt gelijk die zeikerd weer om de hoek met de vragen: zal ik het met pen schrijven of typen, moet het lang of kort, wat is eigenlijk lang en wat is dan kort, wanneer zal ik dat dan doen dat schrijven, wat nou als ik ineens niks te zeggen heb, of nee dat kan niet want die zeikerd praat de hele dag door.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. En dan is er nog het geval die enorme dikke deken gebreid van MOE, die de hele dag het licht blokkeert en 1000 kilo weegt.
Nou ga dan maar eens een klusje doen als opstaan, kind naar school en de hond uitlaten...
Voor douchen is de koek dan zeg maar weer op, dus dat betekend met een vette kop met haar in de auto (niet zo erg, wie let er nou op mijn haar in de auto) en na het kind uit de auto gezet te hebben, naar huis om met de hond, zeikerd en vette kop met haar het park in te gaan.
Daarna hebben ik en die zeikerd even pauze.

Depressie is eigenlijk een raar woord. Decafe betekend zonder cafeïne, dus zou depressie zonder druk betekenen, nou ik kan je vertellen dat ik dat niet perse herken. Zonder druk zou dan weer licht kunnen betekenen of luchtig of zon.
Dus dan zou de psychiater mijn depressie aan zetten, dat zal die zeikerd wel weer verzonnen hebben.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 591
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…