Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 
Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan en verwijderen we! Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

145 Hits

Publicatie op:
Zomergevoel
Mijn ultieme zomergevoel
De lucht zag, op een enkel klein wit wolkje na, strak blauw en de wind was gaan liggen. Ideaal weer om het zonnedek zijn naam dubbel en dwars eer aan te doen. Truien werden uitgetrokken en zonnebrandolie uit de tas gehaald. Onder de korte broeken en kleurrijke T-shirts zag ik alleen maar witte armen en benen.
De veerboot ‘Friesland’ doorkliefde met gemak het rimpelloze water van de Waddenzee met achter zich aan een lange staart van kolkend wit water. Aan boord een paar honderd bontgekleurde toeristen die over de reling heen in de mistige verte Vlieland en Terschelling zagen liggen. Meevliegende meeuwen krijsten luidruchtig, terwijl ze in duikvlucht het toegeworpen brood vlak boven het wateroppervlak probeerden op te vangen. Sommigen pakten zelfs de korstjes brood uit de omhoog gestoken handen van vrolijk kijkende vakantiegangers. De geur van zonnebrandolie kwam, vermengd met de rook uit de scheepspijp, me tegemoet. Op de veerboot ‘Friesland’ voelde je geen zorgen meer. Die gleden van je af als een slecht zittende oude jas. Daarvoor in de plaats kwam een
heerlijk, vrij en zonnig gevoel. In de verte kwam de ‘Holland’ van rederij Doeksen aangevaren. Op de sleper, alleen ingezet bij grote drukte, zwaaiden terugkerende vakantiegangers naar ons. Op het bovendek van de ‘Friesland’ kon ik de contouren van Vlieland en Terschelling steeds duidelijker zien liggen. Wekenlang had ik ’s avonds in mijn bed over dit moment gedroomd. Hoe mooi kon deze wereld zijn voor een jongen van 13 jaar die naar zee wilde. Ik liep naar het achterdek en zag een groepje slonzig geklede hippies bij elkaar staan. Uit een kleine transistorradio, meegenomen door een jongen met lange haren, klonk het gevoelige ‘Yesterday’ van de Beatles. Zachtjes werd er meegezongen. Met mijn ogen dicht snoof ik de zoute lucht op van de Waddenzee. ‘Yesterday’ had inmiddels plaats gemaakt voor de wat ruigere Stones met ‘Satisfaction’. Sommige hippies begonnen zwierige bewegingen te maken, terwijl de rook van de sigaret diep werd geïnhaleerd en even later uit neus en mond omhoog dwarrelde. In de verte maakte de Oost-Vlieland de afslag richting Vlieland.
Mijn oudste broer Ger kwam naast me staan en duwde me aan. ‘Waar was jij nou de hele tijd? Pa en ma maken zich zorgen over je. Terschelling is al te zien en we moeten zo van boord.’ Verschrikt realiseerde ik me dat ik al die tijd op het bovendek in mijn eigen wereld verzonken was geweest. Voordat ik de steile trap afdaalde, kon ik nog net een blik werpen op West Terschelling. Een klein pittoresk havenstadje met veel oranje dakpannen en daar boven uit majestueus de Brandaris. Het mooiste toeristische plaatje met het heerlijkste zomergevoel wat ik, boven in mijn kersenpit, tevoorschijn kan toveren.Terschelling 1

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Zomergevoel"

© Jan Boxem
27.03.21
Feedback:
Er straalt een heerlijke rust uit van je stukje.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.03.21
Feedback:
Met veel plezier gelezen, Jan. Zulke verhalen bezorgen ons alvast een zomergevoel. Groetjes Louise
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Jan Boxem 27.03.21
  Dank je. Dat is ook de bedoeling van mijn verhaaltjes Louise. De mensen even een goed gevoel geven. Zeker in deze tijd.
27.03.21
Feedback:
Dit ultieme zomergevoel is mooi beschreven. Ik krijg heel veel zin om weer eens naar een eiland te gaan.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: