Voor schrijvers, door schrijvers
Kort verhaal

Kort verhaal

Aantal gepubliceerde inzendingen: 743

Zomer in Amsterdam

Er staat weinig wind op een dag in augustus. Ik zit nog niet eens een minuut op het terras of mijn gedachten wapperen meer dan de vlag met Palm erop. Hoeveel huizen er niet in mijn hoofd?
De vlag van Palm zit die van Hartevelt behoorlijk in de weg, net of die hem niet de winst gunt op het volle terras met mensen die ook hun gedachten hebben: goed, slecht of ergens ertussenin. Alsof er een voorkeur moet zijn. Wie geeft zijn hart aan wie of heeft dat al gedaan en om welke reden? Zo heb ik er weer een gedachte of wat bij gekregen. Niemand kent ze totdat ik er toestemming voor geef door ze op te schrijven.

De tram snerpt door gewenning geruisloos geworden de bocht door. Voor het Anne Frankhuis staat de gebruikelijke rij. Aan de voet van die oude Wester staat een man in gedachten. Hij gaat toch op het terras zitten; misschien wordt hij bediend. Yuppen wordt gevraagd niet zo luidruchtig te doen. Studentes ‘doen nog een bierrrrtje, zeg maarrr…’ De klepels van het carillon slaan tegen de Hemony-klokken. De wijkagent kijkt alle richtingen op, maar nooit de juiste.   

Een man draait een zwaar shaggie, een dame kucht alvast. Een junk blowt windstil wiet.
Een meisje showt haar decolleté, de stratenmaker doet hetzelfde, maar beseft dat niet als hij bezweet en met pijn in zijn knieën zich een weg beukt naar zijn uitgestelde pensioenleeftijd.

‘Heb ik wat van je aan?’ vraagt een vrouw die voor de tweede keer aan het wisselen is.
‘Zit ie naar je te loeren?’ vraagt de man. Een minuscuul wratje aan zijn neus wiebelt heen en weer als de klepel van een opgevoerde klok.
Ondanks het terrassenweer is het niet mijn dag. Op weg naar dit terras was ik al getuige van een ongeluk op de gracht waar ik ook al niet naar wilde kijken.
‘Eh, nee,’ stamel ik. ‘Ik kijk gewoon om me heen en geniet van het mooie weer. Jullie toch ook?’
‘We kennen elkaar van de opvang,’ zegt de man. ‘Wat een schatje hè? We zijn verliefd en gebruiken niet meer. Heb je een paar euro voor ons?’

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Han Maas
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 148
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Zomer in Amsterdam"

Geschreven door Han Maas . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...