Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 816

Zomaar een morgen

Violet drukte op de bel en keek langs de gevel. Al die jaren had dit huis haar geïntrigeerd. Een voorname uitstraling, een hoog toegangshek, de gebladderde luiken halfgesloten. Hier woonde behalve een man van een jaar of 60, een oude dame. Niet dat Violet hen ooit had gezien. Vorig jaar had op een avond een rouwauto voor het pand gestaan. Daarna was alles weer even bewegingloos als ervoor. Haar blik gleed over de lege vijver en de verwilderde beukenhagen.

Toen ze opnieuw aanbelde hoorde ze slepende voetstappen naderen. De oudere man die de deur opende glimlachte waarbij zijn lippen even vaneen weken en grote, gelige tanden toonden. Een kille luchtstroom zocht om de man heen een weg naar buiten. De geur van schimmel en vervuiling waaierde breed uit.

   ‘Goedemorgen.’ Violet glimlachte maar stapte tegelijkertijd terug op het grind. ‘Ik ben Violet Hattink, is hier een pakje afgegeven?’

De man boog naar voren en legde zijn rechterhand dwingend op haar arm. Ze voelde puntige nagels door haar jasje heen.

   ‘Komt u alstublieft binnen mevrouw. Ik praat niet graag aan de deur’.

Violet aarzelde, die geur….  

De man maakte een dwingende beweging met zijn arm. Violet slikte, stapte toen de marmeren gang in. Achter haar sloot de man met een snelle beweging de deur. Violet volgde zijn slepende tred terwijl de kilte in haar botten drong. Ze rilde. Ze had beter kunnen wachten tot Harm was thuisgekomen.

Diep uit het huis klonk plotseling het schelle, krakende geluid van een papegaai: ‘ze komt echt zo, ze komt echt zo.’

De kamer waar zij binnen gingen was schemerig. Halfdichte luiken, familieportretten, banken bekleed met verschoten zijde.

   ‘Een pakje?’ De man pakte een sigaret uit een zilveren doos. ‘Ja, dat zei de postbode.”

De man keurde haar over zijn sigaret, de glimlach week niet van zijn gezicht, maar zijn ogen waren uitdrukkingsloos,. ‘Juist ja’ zei de man eindelijk, ‘een pakje, ja, ja’.

Violet deed een stap naar achteren. De man was dichterbij komen staan. Die geur.

‘Als het niet te lastig is……ik heb een beetje haast.’ Violet keek de man zo onbevangen mogelijk aan. De man zweeg, zijn adamsappel bewoog heftig, de sigaret stak onaangestoken tussen zijn vingers.

Buiten hoorde ze de vuilniswagen aankomen. Dinsdagmorgen, vaste prik. De asielzoeker Javid uit Iran, die de wagen bestuurde miste nu haar armzwaai en groet. Dat was een grappige gewoonte geworden tussen hen. Ze wilde opeens dat Javid haar miste; of gezien had dat zij hier had aangebeld...

Weer klonk de papegaai: ‘ze komt echt zo, ze komt echt zo’.

Instinctief bewoog Violet richting de deur. De man passeerde haar met 2 razendsnelle stappen en blokkeerde de doorgang. Zijn adamsappel golfde nu op en neer, zijn mond hing open. Speeksel droop langs de mondhoeken. Eén ogenblik stonden ze doodstil tegenover elkaar. Violet sprong naar rechts. Maar bliksemsnel klemde de rechterhand van de man nu als een bankschroef om haar hals.

‘U wacht hier mevrouw. Dat pakje. Ik vraag het mijn moeder, ze komt echt zo’.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eleonora Reijn
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 437
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Zomaar een morgen"

Geschreven door Eleonora Reijn . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!