Meer van deze schrijver lezen?

 • Korte verhalen

  Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is een compleet verhaal.

 • Ook meedoen?

  Wil je ook een kort verhaal publiceren op Schrijverspunt? Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Geen feuilleton! Graag eerst even inloggen (lid worden is gratis). Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Kort verhaal

Jouw verhaal hier toevoegen?

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Zomaar een morgen

Violet drukte op de bel en keek langs de gevel. Al die jaren had dit huis haar geïntrigeerd. Een voorname uitstraling, een hoog toegangshek, de gebladderde luiken halfgesloten. Hier woonde behalve een man van een jaar of 60, een oude dame. Niet dat Violet hen ooit had gezien. Vorig jaar had op een avond een rouwauto voor het pand gestaan. Daarna was alles weer even bewegingloos als ervoor. Haar blik gleed over de lege vijver en de verwilderde beukenhagen.

Toen ze opnieuw aanbelde hoorde ze slepende voetstappen naderen. De oudere man die de deur opende glimlachte waarbij zijn lippen even vaneen weken en grote, gelige tanden toonden. Een kille luchtstroom zocht om de man heen een weg naar buiten. De geur van schimmel en vervuiling waaierde breed uit.

   ‘Goedemorgen.’ Violet glimlachte maar stapte tegelijkertijd terug op het grind. ‘Ik ben Violet Hattink, is hier een pakje afgegeven?’

De man boog naar voren en legde zijn rechterhand dwingend op haar arm. Ze voelde puntige nagels door haar jasje heen.

   ‘Komt u alstublieft binnen mevrouw. Ik praat niet graag aan de deur’.

Violet aarzelde, die geur….  

De man maakte een dwingende beweging met zijn arm. Violet slikte, stapte toen de marmeren gang in. Achter haar sloot de man met een snelle beweging de deur. Violet volgde zijn slepende tred terwijl de kilte in haar botten drong. Ze rilde. Ze had beter kunnen wachten tot Harm was thuisgekomen.

Diep uit het huis klonk plotseling het schelle, krakende geluid van een papegaai: ‘ze komt echt zo, ze komt echt zo.’

De kamer waar zij binnen gingen was schemerig. Halfdichte luiken, familieportretten, banken bekleed met verschoten zijde.

   ‘Een pakje?’ De man pakte een sigaret uit een zilveren doos. ‘Ja, dat zei de postbode.”

De man keurde haar over zijn sigaret, de glimlach week niet van zijn gezicht, maar zijn ogen waren uitdrukkingsloos,. ‘Juist ja’ zei de man eindelijk, ‘een pakje, ja, ja’.

Violet deed een stap naar achteren. De man was dichterbij komen staan. Die geur.

‘Als het niet te lastig is……ik heb een beetje haast.’ Violet keek de man zo onbevangen mogelijk aan. De man zweeg, zijn adamsappel bewoog heftig, de sigaret stak onaangestoken tussen zijn vingers.

Buiten hoorde ze de vuilniswagen aankomen. Dinsdagmorgen, vaste prik. De asielzoeker Javid uit Iran, die de wagen bestuurde miste nu haar armzwaai en groet. Dat was een grappige gewoonte geworden tussen hen. Ze wilde opeens dat Javid haar miste; of gezien had dat zij hier had aangebeld...

Weer klonk de papegaai: ‘ze komt echt zo, ze komt echt zo’.

Instinctief bewoog Violet richting de deur. De man passeerde haar met 2 razendsnelle stappen en blokkeerde de doorgang. Zijn adamsappel golfde nu op en neer, zijn mond hing open. Speeksel droop langs de mondhoeken. Eén ogenblik stonden ze doodstil tegenover elkaar. Violet sprong naar rechts. Maar bliksemsnel klemde de rechterhand van de man nu als een bankschroef om haar hals.

‘U wacht hier mevrouw. Dat pakje. Ik vraag het mijn moeder, ze komt echt zo’.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 249
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…