Cory Craft

Zijn huis

© Cory Craft op 12.07.2022.

 

De hemel is net zo blauw als de dag waarop hij en Tirza gedwongen werden te vertrekken. Max zet zijn koffer neer en gaat even op een bankje zitten. Het is warm. Hij maakt de knopen van zijn jas los. De jas heeft hij van het Rode Kruis gekregen. Hij is een maat te klein, maar dat maakt Max niets uit. Dan voelt hij een hand op zijn schouder. Geschrokken draait hij zich om.
‘Max, je bent het echt. Wat ben ik blij je weer te zien.’ Het is Piet die hem aanspreekt. Een collega van de bank. ‘Ben je alleen. Waar is Tirza?’
Max schudt zijn hoofd. Piet weet zich duidelijk geen raad met zijn houding. ‘Het is warm, vind je niet?’ Hij vist een zakdoek uit zijn broekzak en dept zijn voorhoofd.
Max staat op. ‘Ik ga weer verder.’
‘Waar ga je heen,’ vraagt Piet. ‘Ik ga naar huis,’ antwoordt Max.
Ze nemen afscheid en Max vervolgt zijn weg.

Hij staat voor de deur van zijn huis als de voordeur open gaat. Zijn buurvrouw Netty wil net naar buiten gaan. Ze draagt de polkadot blouse van Tirza.
Ze herkent Max niet. Dat is niet zo verwonderlijk. Hij is twintig kilo lichter en zijn haar is helemaal grijs geworden.
‘Wie bent u,’ vraagt ze op bitse toon. ‘Netty, ik ben het, Max.’
Ze deinst geschrokken achteruit. Max loopt naar binnen.
Hij blijft stilstaan in de hal. Op de halmuur waar het portret van zijn grootvader hing ontwaart hij een opvallende vergeelde plek. ‘Waar is het portret van mijn grootvader gebleven, Netty?’
Netty grijpt nerveus naar haar hals. ‘We hebben veel moeten verkopen, Max. Er was niets meer te eten.’
Hij loopt de trap op naar boven. ‘Je kunt hier niet zomaar binnenvallen, Max. Ik ga Hendrik bellen.’Ze loopt naar de telefoon.

Max loopt naar zijn slaapkamer. Hij is moe, zo verschrikkelijk moe. Hij gaat op het bed liggen. De vertrouwde ouderwetse sprei die ze van zijn moeder hebben gekregen ligt er nog. Netty stormt de slaapkamer binnen. ‘Dit kan echt niet, Max. Ga van mijn bed af.’
‘Het is mijn bed, Netty. Mijn huis. Waarom gaan Hendrik en jij niet terug naar jullie eigen woning.’
‘Dat kan niet,’ schreeuwt Netty. Daar woont mijn broer nu met zijn gezin. Ze loopt nerveus heen en weer. ‘We komen er wel uit Max. We vinden wel nieuwe woonruimte voor je.’
Max komt langzaam overeind. ‘Mijn koffer staat nog beneden. Ik ga mijn spullen uitpakken.’

Hij loopt terug naar de trap. Netty volgt hem. Als ze achter hem staat, geeft ze hem een duw. Max valt voorover. Een schrille kreet weerkaatst in het trappenhuis.
Netty ziet dat zijn lichaam in een onnatuurlijke houding ligt. Ze slaat een hand voor haar mond. De voordeur gaat open en haar man Hendrik stapt naar binnen. Hij ziet het roerloze lichaam van een man onderaan de trap liggen. Netty begint te gillen. ‘Het was een ongeluk, Hendrik. Hij viel mij aan. Ik moest mij wel verweren.’

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  12.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 228
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jona Ester: Filosofie van een krankzinnige

- Klik hier!-

test

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.