Tom Vansweevelt

Zeventig jaar dromen

© Tom Vansweevelt op 22.01.2023.

zondag, 20 mei 2050

Het was jaren geleden dat Yvonne en Marcel zo’n heftige nacht hadden meegemaakt. Marcel droomde er wel af en toe van, maar dan niet met haar. Het was niet bij strelen gebleven, o neen, op een bepaald moment was Marcel boven op Yvonne gekropen. Wat had ze gelachen en na het uitpuffen, hij ook. Daar lagen ze uit te blazen op elkaar, kusjes gevend en dan moest Marcel er nog weer af. Uiteindelijk rolde hij er langs de andere kant weer af, maar zo konden ze niet slapen. Terug via dezelfde weg kon niet, dus Marcel uit het bed, helemaal met z’n stramme benen rond het bed … en blijven lachen. Daarna nog een beetje kletsen over wat ze de voorbije 75 jaar allemaal hebben gedaan, over de kinderen en kleinkinderen (én het achterkleinkind dat op komst was). En dan een lange slaap. Toch voor mensen van 97 jaar, om halfzeven waren ze weer wakker.

En nu zat Yvonne in de zetel, bij de koffie, te genieten van de kleine dingen. Hoe Marcel met z’n boek in slaap viel, maar af en toe met z’n ogen weer open, toch een bladzijde omdraaide. Hoe de hond braaf in zijn mand bleef liggen, maar toch alles zag en hoorde. En ze koesterde haar herinneringen, hoe ouder ze werd, hoe meer er kwamen en hoe helderder –God zij dank.
Haar eerste kind, Mirre –wat was dat een speciale naam in die tijd. Zij werd nu zelf bijna oma, hoe zal dit kind, Yvonnes eerste achterkleinkind, heten: Wolf, Birk, Skip, …
Met haar kleinkind naar Zwitserland, dat was een mooie reis geweest, ze was net 80 geworden, maar Gregory vond haar de coolste oude vrouw die hij kende. En daarna nog leren skaten, dankzij Greg. Op haar 84ste deed ze een rondje Brugge met andere oude vrouwen en alle kleinkinderen supporterden.
Maar de reizen waren haar leukste herinneringen, natuurlijk die met Marcel, maar ook …

Daar werd Marcel écht wakker.
“Hoeveel bladzijden heb jij gedroomd?” vroeg Yvonne lachend.
“Van jou heb ik gedroomd en het ging beter dan vannacht!”
“Ben je zeker dat het met mij was?”
“Met wie anders? Jij bent mijn alles!”
“Je hebt niemand anders meer, iedereen is dood.”
Niet iedereen, dacht hij en hij zei: “Iedereen is levend in mijn gedachten.”
“Evelientje ook?” Daar plaagde Yvonne hem al jaren mee, zelfs hun kinderen en kleinkinderen deden daaraan mee. Evelien, de vriendin die hij had gehad, de week voor hij haar tegenkwam.
“Evelientje is een trientje,” zei hij en wilde naar boven gaan, een badje pakken.
De bel ging en omdat Marcel al opgestaan was, deed hij de deur open. Daar stond zijn broer? Neen, dat kan niet. Zijn vier jaar oudere broer was gestorven enkele jaren geleden en die leek niet op hem. Maar hij zag toch zijn evenbeeld daar bij de deur: een stokoude, gerimpelde man met guitige oogjes. Hij zei dat het 20 mei was, tachtig jaar later! Marcel begreep er niets van en vroeg wat dat betekende. Toen hoorde hij het hele verhaal en de naam van de man: Victor.

In de woonkamer was Yvonne weer aan het dromen geslagen. Dat overkwam haar meer en meer de laatste tijd. Haar eerste reis alleen, ze was zeventien, Paasvakantie. Parijs, natuurlijk Parijs en tijdens de betogingen Victor tegengekomen, één jaar ouder. Op slag verliefd, échte wilde nachten. En een week later afscheid in tranen, maar met grote beloftes: we schrijven, ik kom op bezoek, we lopen van huis weg. En ook: we komen hier terug, precies hier over 10 jaar … en 20 en 50 en … ’t Is nu 20 mei, twintig vijf, laten we in 2005 elkaar ontmoeten of neen, 2050, twintig mei 2050.
“Het is niet Parijs, maar ik heb je toch gevonden,” zei Victor toen hij de kamer binnentrad.
Yvonne was nog in haar droomherinnering. Langzaam kwam ze terug naar de werkelijkheid en daar stond hij toch echt: Victor! Haar eerste grote liefde.
“Twintig mei 2050,” riep ze, “en je bent er!”

En het gesprek kwam op gang. Alleen Marcel deed niet mee. Integendeel, hij dwaalde meer en meer af, ergerde zich meer en meer, … Op een bepaald moment had hij er genoeg van.
“Als ik hier met Evelien zou staan, dan zou jij je toch ook geschokt zijn. Jij zou het toch ook niet leuk vinden dat iemand bijna 70 jaar met een ex in zijn hoofd liep, terwijl hij met een ander getrouwd was!”
Yvonne keek verbaasd en daarna verontrust.
“Ik zat geen zeventig jaar met Victor in mijn hoofd. Ik niet!”
“Ik ook niet,” zei Victor zelf, “mijn vrouw is er een paar maanden niet meer en toen kwamen de herinneringen…”
“En toen ben je mijn vrouw maar komen halen!”
“Niet komen halen.”
“Hoe noem je dat dan?” Marcel werd wit van woede en schaamte. Hij had in zijn kaarten laten kijken, Evelien was nooit uit zijn gedachten geweest.
“Praten jullie maar lekker door.”
Hij ging naar boven, naar de laptop en zocht foto’s van Evelien. Foto’s, adresgegevens en bijna haar hele biografie. Dat was niet moeilijk te vinden: alles stond op zijn laptop in het mapje ‘liefste’.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 51
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Steven De Schaepmeester: Interne keuken

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.