Klik op een van de onderwerpen voor meer informatie!

SCHRIJFACTIVITEIT: KORT VERHAAL
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.
OOK MEEDOEN?
Tekst inzenden:
Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Door, na eerst in te loggen op JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
JE VERHAAL/GEDICHT INZENDEN

Eerst inloggen s.v.p.!

Zeevruchten

Publicatie: 09 oktober 2020

Zeevruchten

Gelovig, agnost of atheïst? Wie ben ik en wat stel ik voor bij een branding die nooit ophoudt? Soms woest, dan weer rustig.

   Stadsgeluid – van zelfs minder decibels – kan hinderlijk zijn, veroorzaakt vaak burenruzies. Aan de branding zal niemand zich storen.

   ‘Mijn sokken zijn nat, er zitten gaatjes in mijn laarzen. Maar dat geeft niet, zolang hij maar plezier heeft.’

   Ik schrik op en zie een prachtige vrouw met een jonge hond – zelfs de rubberlaarzen staan haar charmant. Op haar achterzak een labeltje: Louis Vuitton. Ze doet d’r mooie haar goed, dat nog goed zit – ze veroorzaakt een branding.

   ‘Je bent bang, maar niet voor de zee en dat is gek,’ zegt ze. ‘Want de zee heeft al heel wat levens genomen.’

   ‘Hoe weet je… Ben je soms helderziend?’ vraag ik.

   ‘Ja, net zo helderziend als jij. Je bent een scenarioschrijver. Dit scenario heb je zelf geschreven, je bent niet voor niets hier: toeval bestaat niet.

   Mag ik je op een kopje koffie trakteren?’ vraagt ze. Ik aarzel, maar zoals de maan de zee aantrekt…

   Zwijgend loopt ze voor me de trap op van het strandpaviljoen. ‘Louis Vuitton’ heupwiegt met haar mee; ik doe mijn sjaal wat losser…    Maakt aantrekkingskracht mij sterk, zwak of nietig?

Het display van haar smartphone licht op met een foto van een mooie man.

   ‘Vind je het erg als ik even app?’

   ‘Natuurlijk niet, ga je gang.’

   Haar been raakt mijn been. Ik trek mijn been wat terug, wat ik niet wil.

   ‘Wat een lieverd, hè?’ zeg ik – de hond ligt op mijn voeten.

   ‘Dat was Jack.’

   ‘Ik ben gek op honden. Nooit humeurig, altijd trouw.’

   ‘Ik heb straks een afspraak met hem.’

   ‘Als je thuiskomt begroeten ze je enthousiast, en als je daarna nog even weggaat – al is het maar vijf minuten – begroeten ze je bij terugkomst weer even enthousiast.’

   ‘Even naar het toilet,’ zegt ze.

   Het display van haar smartphone licht weer op: Jack, staat er onder de foto. Jonger dan ik. Hoeveel “Jacks” zal ze in haar geheugen hebben? Toch raakt ze me meer dan alleen met haar been.

   Ik kijk door het raam en zie mijn spiegelbeeld in de zee, de branding. Maar ook mijn sombere blik. Ik oefen een vrolijkere blik en trek mijn mondhoeken wat op – de ober kijkt mij verwonderd aan.

 

‘Fruits de mer is hier lekker. Of mag je dat niet eten?’

   ‘Waarom niet?’ vraag ik.

   ‘Sommige mensen zijn er allergisch voor. Ze krijgen er een rood hoofd van. Bij de gedachte aan vreemdgaan ook,’ zegt ze plagend. ‘Een onnatuurlijke afspraak, meer is monogamie niet.’

   ‘Ik moet ook even naar het toilet.’

   In de spiegel zie ik een somber en rood gezicht. Weer trek ik mijn mondhoeken op…

  

‘Schrijf een scenario van nu, dit moment en niet verder,’ zegt ze. ‘Morgen is de verleden tijd van overmorgen. Schrijf je verhaal niet, maar laat het gebeuren. Alleen de golven trekken zich terug.

   Zullen we dan maar bestellen? Ik heb zo die afspraak met Jack, mijn broer.’

WAARDERING
HITS
397
AANGEPAST: 09-10-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
12.10.20
Graag je feedback a.u.b.:
Mooi stukje, Han.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig