Korte verhalen

Korte verhalen op Schrijverspunt

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard. Poe vond dat een kort verhaal in een half uur tot twee uur, maar in elk geval in één keer moest kunnen worden uitgelezen en gericht moest zijn op het bereiken van een enkel effect.

De waarschijnlijk meest uitdagende vorm van een kort verhaal is het flitsverhaal. Een flitsverhaal is een compleet verhaal in het kleinst mogelijk aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef."

Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen.

Jouw zelf geschreven korte verhaal  of flitsverhaal is hier ook welkom. Graag eerst even inloggen.Een kort verhaal bij Schrijverspunt mag uit maximaal 500 woorden bestaan.

Waardeer je een kort verhaal? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Zeemeeuw

Er was eens een heel slimme zeemeeuw. Hij was veel slimmer dan de andere, gewone zeemeeuwen, dat wist je meteen als je hem zag: hij dacht veel na. Hij was zich er van bewust dat hij een zeemeeuw was en daar was hij trots op. Hij hield veel rekening met zijn omgeving en probeerde ook altijd om goed na te denken vóórdat hij iets deed.

Op een dag zat hij weer op zijn favoriete paal, vlak bij de ingang van het Zuiderpark, en hij kreeg trek in iets te eten. Na een tijdje begon de trek al aardig op honger te lijken en hij probeerde, zoals gewoonlijk, extra goed na te denken wat hij nu zou gaan doen.

De andere meeuwen zagen zijn bedrukte gezicht en zeiden: "Ga je nou zitten wachten tot het eten naar je toe komt? Als je daar blijft zitten, krijg je niks!" Aan de ene kant vonden ze hem een sukkel, maar aan de andere kant keken ze toch wel een beetje tegen hem op. Omdat hij zo goed kon denken en om de dingen die hij dan soms zei. Bijvoorbeeld zoiets als "wij bestaan omdat we niet niet bestaan".

De meeuw keek verstoord op en zei kribbig: "Ja, wat moet ik dán doen?" "Nou: vliégen!" was het antwoord. "Hm," zei de meeuw, "Welke kant op dan?" Ja, dat wisten de andere meeuwen ook niet. "Bijvoorbeeld naar die kant!" zei de brutaalste en wees naar de kerktoren in de verte. "Ligt daar eten dan?" vroeg de meeuw. "Dat weet ik niet" antwoordde de brutaalste. "Dus dan moet ik die kant op vliegen terwijl ik niet weet of er eten ligt? Terwijl het eten misschien wel de andere kant op ligt, daar bij het voetbalveld?" Daar hadden de andere meeuwen niet van terug. Hier werd het niet gezelliger, dat wisten ze nu al. Ze vlogen op en gingen met zijn allen een flink stuk verderop zitten.

De volgende ochtend gingen ze nog even kijken bij de ingang van het park. Onderaan de paal lag de slimste meeuw, flauwgevallen van de honger. Je kan ook teveel nadenken, dachten de meeuwen en vlogen zomaar weer eens een kant op.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 127
(Gemiddelde waardering 3 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Water & Dorst

Je tong als leer, je stem schor en je hoofd daas. Je snakt, je hunkert, je wil! Verlossing. De oase die opdoemt uit de winderige zandvlakte die Dagelijks Leven heet. Je eigenste schrijftafel! De…

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster