• images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Zaterdag

Publicatie: 01 februari 2021

Johan stapt uit bed. Dit kost hem doorgaans aanzienlijk meer moeite. Maar vandaag is het zaterdag en het gevoel van onbegrensde mogelijkheden doet hem zonder te aarzelen zijn warme bedekking van zich afslaan. Stilletjes loopt hij de trap af alsof hij niemand wakker wil maken in zijn verder lege appartement. Hij nestelt zich op de bank zich verkneukelend bij de dag die voor hem ligt.

Hij heeft niks gepland. Waarom zou hij? Waarom zou hij zichzelf beperken en zich het gelukzalige gevoel van vrijheid ontzeggen dat hij ervaart op dagen als deze. Hij heeft wel opties. Natuurlijk! Hij is geen loser. Vrienden zat, potentiële dates in het verschiet en liefdevolle familie zonder verplichtingen.

Daar is de eerste al die contact opneemt, hij laat het berichtje nog even gaan en berust in een slok van zijn net gezette ontbijt. Niet te vroeg, niet te laat, het gaat allemaal om timing bij het invullen van de dag die door velen voor lief wordt genomen. Verkwanseld! Verspilt door het gebrek aan bewuste keuzes. Kwaad wordt ‘ie als hij eraan denkt. Maar hij herpakt zich, het is immers zaterdag.

Daar is de tweede, een belletje ditmaal. Hij besluit op te nemen, het aan te horen terwijl hij van de bank verplaatst naar de tafel om zich voor te bereiden op zijn lunch. Lunchen? Zo last minute? Zonder enige aankondiging? Natuurlijk! Je kent mij toch. Maar wel op het gemakkie hé, je weet hoe ik ben. Tevreden met zijn korte termijn planning bereid Johan zich voor om de deur uit te gaan.

Eenmaal buiten ademt hij diep in en neemt de weersomstandigheden in zich op. Weerapps raadpleegt hij niet, dat zou ten kosten gaan van de spanning. Onderweg schieten mogelijke scenario’s van hoe zijn dag kan verlopen door zijn hoofd. Maar hij verdrijft ze en versnelt zijn pas. “We zien het wel” zegt hij zacht. “We zien het wel.”

Hij stapt binnen op zijn plek van bestemming en dan gaat het ineens snel. Hij begroet, besteld, lacht, drinkt, vertelt, eet, rekent af, wil afscheid nemen en wordt gebeld. Of hij de tweede helft nog komt kijken. Hij laat zich afzetten, begeeft zich door het verenigingsleven, blijft hangen in de kantine voor de 3e helft, wordt meegevraagd om te eten en weggelokt voor een drankje met potentie. Verkiest na het tweede drankje zijn vrijheid boven de potentie. Sluit weer aan bij zijn zaterdagavond peloton dat met een moordend tempo door de klok dendert. De nacht tegemoet.

Johan stapt de buitenlucht in. Opeens is het stil. Met moeizame maar voldane tred loopt hij gevoelsmatig de vertrouwde richting op tot hij instinctief zijn sleutel in het slot doet. Johan stapt in bed. Terwijl hij wegdommelt schiet de dag aan hem voorbij en tekent een glimlach op zijn gezicht. De zaterdag is voorbij. Morgen is het zondag, dan doet hij nooit zoveel. Maar nog 7 nachtjes slapen, dan is het weer zaterdag.

WAARDERING

HITS

261

Artikel aangepast: 01-02-2021

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!