Voor schrijvers, door schrijvers
980 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! 

127 Hits

Publicatie op:
Zaterdag

Johan stapt uit bed. Dit kost hem doorgaans aanzienlijk meer moeite. Maar vandaag is het zaterdag en het gevoel van onbegrensde mogelijkheden doet hem zonder te aarzelen zijn warme bedekking van zich afslaan. Stilletjes loopt hij de trap af alsof hij niemand wakker wil maken in zijn verder lege appartement. Hij nestelt zich op de bank zich verkneukelend bij de dag die voor hem ligt.

Hij heeft niks gepland. Waarom zou hij? Waarom zou hij zichzelf beperken en zich het gelukzalige gevoel van vrijheid ontzeggen dat hij ervaart op dagen als deze. Hij heeft wel opties. Natuurlijk! Hij is geen loser. Vrienden zat, potentiële dates in het verschiet en liefdevolle familie zonder verplichtingen.

Daar is de eerste al die contact opneemt, hij laat het berichtje nog even gaan en berust in een slok van zijn net gezette ontbijt. Niet te vroeg, niet te laat, het gaat allemaal om timing bij het invullen van de dag die door velen voor lief wordt genomen. Verkwanseld! Verspilt door het gebrek aan bewuste keuzes. Kwaad wordt ‘ie als hij eraan denkt. Maar hij herpakt zich, het is immers zaterdag.

Daar is de tweede, een belletje ditmaal. Hij besluit op te nemen, het aan te horen terwijl hij van de bank verplaatst naar de tafel om zich voor te bereiden op zijn lunch. Lunchen? Zo last minute? Zonder enige aankondiging? Natuurlijk! Je kent mij toch. Maar wel op het gemakkie hé, je weet hoe ik ben. Tevreden met zijn korte termijn planning bereid Johan zich voor om de deur uit te gaan.

Eenmaal buiten ademt hij diep in en neemt de weersomstandigheden in zich op. Weerapps raadpleegt hij niet, dat zou ten kosten gaan van de spanning. Onderweg schieten mogelijke scenario’s van hoe zijn dag kan verlopen door zijn hoofd. Maar hij verdrijft ze en versnelt zijn pas. “We zien het wel” zegt hij zacht. “We zien het wel.”

Hij stapt binnen op zijn plek van bestemming en dan gaat het ineens snel. Hij begroet, besteld, lacht, drinkt, vertelt, eet, rekent af, wil afscheid nemen en wordt gebeld. Of hij de tweede helft nog komt kijken. Hij laat zich afzetten, begeeft zich door het verenigingsleven, blijft hangen in de kantine voor de 3e helft, wordt meegevraagd om te eten en weggelokt voor een drankje met potentie. Verkiest na het tweede drankje zijn vrijheid boven de potentie. Sluit weer aan bij zijn zaterdagavond peloton dat met een moordend tempo door de klok dendert. De nacht tegemoet.

Johan stapt de buitenlucht in. Opeens is het stil. Met moeizame maar voldane tred loopt hij gevoelsmatig de vertrouwde richting op tot hij instinctief zijn sleutel in het slot doet. Johan stapt in bed. Terwijl hij wegdommelt schiet de dag aan hem voorbij en tekent een glimlach op zijn gezicht. De zaterdag is voorbij. Morgen is het zondag, dan doet hij nooit zoveel. Maar nog 7 nachtjes slapen, dan is het weer zaterdag.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Zaterdag"

01.02.21
Feedback:
Leuk!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig