Voor schrijvers, door schrijvers
Poëzie

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 817

Witte man

Het is zaterdag. Mijn lief zegt: ‘Nu mag jij voor de muziek zorgen.’ We zitten tegenover elkaar, met onze laptops op de keukentafel. De plaat die zij opzette is afgelopen. Zij houdt van rustige klanken, ik van iets meer pit. Mijn lief noemt dat wel eens herrie, maar nu mag ik dus voor de muziek zorgen. Ik loop naar de kast en kies een plaat uit. Zoals altijd draai ik de volumeknop ietsje verder open. Klanken van Neil Young's The Loner vullen de kamer. Ik denk aan vroeger.

Op zaterdag speelde je buiten. Hutten bouwen, en bij gebrek aan sneeuw gooiden we met kluiten naar elkaar. We visten, schaatsten en zwaaiden aan een touw op een hooizolder. Dan naar huis om snel iets te eten. De muziek die je dan opving, The Beatles, folk, rock. Wereldse klanken. En daar de flarden van. 

Op zondag werd er een kam door je haren getrokken en moest je je schoenen poetsen. Dan samen naar de kerk. Je speelde binnen en in de woonkamer klonken Mahler en Bach. Mijn vader scheidde de zaterdag van de zondag door de platen die hij draaide. Ik was meer van de zaterdag.

‘Lekkere zaterdagmiddagmuziek,’ zeg ik tegen mijn lief. Ik speel een paar akkoorden mee op mijn luchtgitaar en dans even door de kamer. Dan ga ik zitten. Na een tijdje zegt zij: ’Blanke mannenmuziek.’ Dat is geen compliment. Ik denk na over haar woorden. Blanke mannen zijn verdacht. Volgens sommigen mag je dat woord zelfs helemaal niet gebruiken, moet je witte zeggen. 

Laatst hoorde ik een daderbeschrijving op de radio. Er werd gezocht naar een voortvluchtige witte man. In een flits zag  ik een stripfiguurtje voor mij, ontsnapt uit een album. Lekker foute dingen doen in de driedimensionale wereld en dan weer snel terug naar bladzijde vijfentwintig. 

Neil Young is uitgespeeld, mijn lief naar de wc. Ik zet de plaat nog een keer op. Blanke mannenmuziek? Witte mannenmuziek? Ik houd het op zaterdagmiddagmuziek en draai de volumeknop ietsje verder open.

 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Edo Elzenga
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 321
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Witte man"

Geschreven door Edo Elzenga . Geplaatst in Kort verhaal.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!