Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
Aantal gepubliceerde inzendingen: 553
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Witte man

| Edo Elzenga

Het is zaterdag. Mijn lief zegt: ‘Nu mag jij voor de muziek zorgen.’ We zitten tegenover elkaar, met onze laptops op de keukentafel. De plaat die zij opzette is afgelopen. Zij houdt van rustige klanken, ik van iets meer pit. Mijn lief noemt dat wel eens herrie, maar nu mag ik dus voor de muziek zorgen. Ik loop naar de kast en kies een plaat uit. Zoals altijd draai ik de volumeknop ietsje verder open. Klanken van Neil Young's The Loner vullen de kamer. Ik denk aan vroeger.

Op zaterdag speelde je buiten. Hutten bouwen, en bij gebrek aan sneeuw gooiden we met kluiten naar elkaar. We visten, schaatsten en zwaaiden aan een touw op een hooizolder. Dan naar huis om snel iets te eten. De muziek die je dan opving, The Beatles, folk, rock. Wereldse klanken. En daar de flarden van. 

Op zondag werd er een kam door je haren getrokken en moest je je schoenen poetsen. Dan samen naar de kerk. Je speelde binnen en in de woonkamer klonken Mahler en Bach. Mijn vader scheidde de zaterdag van de zondag door de platen die hij draaide. Ik was meer van de zaterdag.

‘Lekkere zaterdagmiddagmuziek,’ zeg ik tegen mijn lief. Ik speel een paar akkoorden mee op mijn luchtgitaar en dans even door de kamer. Dan ga ik zitten. Na een tijdje zegt zij: ’Blanke mannenmuziek.’ Dat is geen compliment. Ik denk na over haar woorden. Blanke mannen zijn verdacht. Volgens sommigen mag je dat woord zelfs helemaal niet gebruiken, moet je witte zeggen. 

Laatst hoorde ik een daderbeschrijving op de radio. Er werd gezocht naar een voortvluchtige witte man. In een flits zag  ik een stripfiguurtje voor mij, ontsnapt uit een album. Lekker foute dingen doen in de driedimensionale wereld en dan weer snel terug naar bladzijde vijfentwintig. 

Neil Young is uitgespeeld, mijn lief naar de wc. Ik zet de plaat nog een keer op. Blanke mannenmuziek? Witte mannenmuziek? Ik houd het op zaterdagmiddagmuziek en draai de volumeknop ietsje verder open.

 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 126

(De gemiddelde waardering is 4 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: Witte manGuido Aerts 11-02-2020 17:21
Like your style.

Mijn moeder die meer voor de operettemuziek van Lehar was riep ons soms toe: 'zet die ketelmuziek af'.

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Watervrees

Geschreven door Spanhoff. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Wilde stromen en eindeloze dieptes. Onzekerheid over waar de kracht van water hem zou brengen. Hij wist dondersgoed dat hij geschoten had. Zou hij het overleven? Vanuit de ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Even iets anders in deze onzekere tijd.

23, mrt, 2020 Harry Boerkamp

De verjaardag

13, mei, 2020 Jeroen Follens

 Een leugentje om bestwil.

15, mei, 2020 Jan Boxem

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!